Liviu Voinea a spus, luni in cadrul unei dezbateri cu tema „Tratamentul fiscal al veniturilor din munca”, ca economia care se va face prin diminuarea salariilor va fi de 0,4% din PIB, ceea ce este insuficient pentru atingerea tintei de deficit de 6,8%.
„De la anul se va reveni asupra acestor masuri si vor fi luate si masuri suplimentare, pentru ca altfel ar creste la loc deficitul bugetar”, a subliniat analistul.
Voinea a spus ca Letonia, care a aplicat in 2009 aceleasi masuri ca Romania, nu a iesit inca din recesiune.
Romania colecteaza jumatate din media europeana privind incasarile bugetare din impozite directe, respectiv 6,6%, fata de 12,2% cat este media statelor membre ale Uniunii Europene.
Practica europeana prevede un impozit progresiv pe venit, cu rate sensibil mai mici pentru cei cu venituri sub medie, globalizarea anuala a veniturilor si deductibilitati acordate in acest context, intre care un nivel sub care nu se impoziteaza veniturile si deduceri pentru familiile cu copii.
„Gradul de fiscalizare al lucratorilor pe cont propriu neagricoli, desi ceva mai favorabil, este comparabil cu cel al salariatilor. O situatie diversa privind impozitarea averii, cu o mentiune pentru Franta si Marea Britanie care au un raport echilibrat intre impozitarea muncii si impozitarea averii”, a spus Voinea.