Veste proastă pentru români! Dispar casele de schimb valutar ale băncilor, iar acest lucru înseamnă servicii tot mai costistoare. Oamenii trebuie să ştie că prin trecerea de la schimbul fizic, cu bani cash, la cel digital, prin internet banking, vom ajunge să plătim comisioane mai mari la fiecare tranzacţie, conform observatornews.ro.
De asemenea, la această problemă se mai adaugă şi cele rezultate din diferenţele de curs valutar. Totul se întâmplă pentru că mai multe bănci renunţă la casele de schimb valutar. Dacă până acum clienţii puteau merge să schimbe bani direct la ghişeu, în viitor acest lucru nu va mai fi posibil.
Toate aceste operaţiuni au fost mutate în mediul online, unde există şi comisioane, care diferă de la o bancă la alta şi care pot fi între 0,15% şi 2%. Pe lângă aceste comisioane, există şi taxe suplimentare pe care le plătesc clienţii care vor să schimbe bani.
De exemplu, există un comision de conversie monetară care, în unele cazuri, poate ajunge până la 9%.
Vor exista în continuare bănci unde se pot schimba bani direct la ghişeu, însă există şi aici condiţii: clientul trebuie să aibă conturi deschise la acea bancă, atât în lei cât şi în moneda în care doreşte să schimbe banii respectivi, potrivit sursei.
Citește și: Se schimbă sistemul bonus-malus în 2024. Șoferii ar putea plăti asigurări RCA cu 80% mai scumpe
La Raiffeisen Bank de exemplu, conform site-ului băncii: „În cadrul serviciului de Conversie Valutară Dinamica oferit de Raiffeisen Bank la bancomatele proprii (ATM/MFM), valoarea totală a comisioanelor de conversie monetară aplicate de bancă (marja) este de 9% raportate la ratele de schimb valutar de referinta euro stabilite de Banca Centrala Europeana (BCE).
La aceste costuri se mai adaugă și cele generate de întreținerea contului în valutele în care se fac tranzacții. În funcție de bancă și dacă pachetul ales include mai multe servicii, costurile legate de administrarea contului curent sunt minime sau uneori chiar zero”.
Potrivit economica.net, unele bănci au mai păstrat totuși posibilitatea de a achita cash contravaloarea plății în euro sau dolari la ghiseul băncii fără a se percepe costuri suplimentare, doar operațiunea propriu zisa de schimb efectuată la casele de schimb valutar.
Un alt exemplu: clienții UniCredit pot alimenta cu sume cash conturile proprii în lei și valuta, atât la casieria băncii, căt și prin intermediul automatelor de plată ATM/BNA. Și asta în condițiile în care schimburi valutare sunt premise prin Mobile/ Online Banking sau prin transfer între conturile proprii la casieriile băncii, în cazul în care clientul deține conturi în valutele respective.
Cu Revolut, utilizatorii pot deține, schimba, trimite și primi bani în peste 29 de monede, direct în aplicație, din contul principal, indiferent de tipul de plan pe care îl au (începând de la cel gratuit, Standard). Fie că deține fonduri în coroane daneze, yeni japonezi, lire turcești sau dolari americani, utilizatorul vede balanța pentru fiecare monedă din contul principal, secțiunea Conturi.
Schimbul valutar se face tot în aplicație, rata de schimb fiind afișată automat în momentul generării ordinului la piață și înainte ca utilizatorul să aprobe efectuarea schimbului. În plus, pentru schimburi recurente, utilizatorii își pot seta în aplicație ordin stop (pentru a vinde când este atins un preț stop) sau ordin limită (pentru a vinde doar la un preț limita sau mai mare). Și alte bănci au oferit acest serviciu, dar pentru o perioadă limitată, scrie sursa menționată.