Editura Publica
Colectia Economie
Pret 52 lei
Titlu original: The world is curved. Hidden dangers to the global economy
Cartea intr-un minut:
Smick ne introduce in lumea financiara unde regula este cea a rasturnarilor de situatie care au nevoie de milioane de participanti ai pietei pentru a reconsidera adevarurile lumii de dinainte de criza actuala.
Cronica DailyBusiness.ro
Autorul demonstreaza ca, din punctul de vedere al pietelor financiare, lumea nu e plata, asa cum sustinea Tom Friedman in bestsellerul „The world is flat: a brief history of the twenty-first century”. Spre deosebire de lumea care produce bunuri si servicii, in lumea financiara nimic nu se intampla liniar.
Lumea este rotunda din cauza faptului ca lumea politica si cea a pietei financiare se inteleg tot mai putin una pe cealalta. Acest lucru este valabil mai ales in Statele Unite, unde este luata in considerare o indepartare de liberul schimb si de pietele de capital liberalizate.
Sistemul financiar global este vulnerabil in fata unui efect psihologic de turma. Panica s-a raspandit in timpul crizei creditului din 2007-2008 pentru ca nimeni nu mai stia care institutii financiare detineau deseuri toxice subprime si cu ce costuri. Supravietuirea sistemului financiar mondial depinde de un joc global numit incredere.
Globalizarea are si mai multi dusmani in urma crizei actuale. Cei care sunt ingrijorati de concurenta internationala au etichetat globalizarea ca fiind „cursa lumii catre dezastru”.
[quote=]Globalizarea a creat prosperitate, dar a produs si o neliniste generalizata[/quote]
In mod traditional, o banca imprumuta unui client banii pentru cumpararea unei locuinte si pastra acea ipoteca pe perioada imprumutului. Actiunea de securitizare a imprumuturilor a facut bancile sa vanda pietei globale fluxurile individuale de venit reimpachetate. Bancherii nu se mai ocupau de managementul riscului, ci de dispersarea lui, cu adaosul unor profituri enorme.
Firmele care examinau bancile, ca Moody’s sau Standard and Poor’s, vedeau situatia buna a registrelor bancilor-mama fara a se intreba cum puteau sa aiba atata succes fara sa recurga la trucuri (expunere in afara bilantului, nivel periculos de leverage). Bancile credeau ca preturile imobiliare nu vor cadea niciodata la nivel national.
Din cauza globalizarii financiare, legatura dintre PIB-ul Statelor Unite si prosperitatea nationala a slabit, adancind inegalitatea veniturilor. Unele dintre profiturile investitiilor la bursa reprezinta premisa unei cresteri viitoare in afara SUA, ceea ce este inaccesibil non-investitorilor. In ultimii ani, economia mondiala a explodat, dar salariile nu sunt suficiente pentru a prospera in noua economie.
Cei bogati investesc in actiuni si fonduri mutuale internationale si participa astfel la boomul global al productivitatii. Baza proprietarilor de capital financiar este insa mica. Rata scazuta a economisirii din America arata inegalitatea distribuirii prosperitatii si increderea exagerata a americanilor in sustenabilitatea economiei.