Dupa ce, in septembrie, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/inflatia-la-minimul-ultimilor-21-de-ani-ce-semnifica-asta-69296/
]inflatia anuala a atins cel mai scazut nivel din ultimii 21 de ani[/url], de 3,45%, in octombrie a intervenit corectia: ca rata lunara, preturile de consum au crescut cu 0,64%, dupa patru luni consecutive de scaderi. Cei mai multi experti au anticipat aceasta evolutie.
Dupa ce piata a fost invadata in septembrie de marfurile agricole de sezon, in octombrie efectul pozitiv al ofertei in exces s-a temperat, iar preturile au revenit la normal. Cartofii s-au scumpit in octombrie cu 7,2%, ouale cu 5,9%, iar fructele cu 5,2%.
“Era oarecum normal ca dupa ce anterior, pretul cartofilor, de exemplu, a scazut cu 30%, sa intervina aceasta corectie”, spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. “Acesta este si motivul pentru care se numesc produse sezoniere, pentru ca preturile lor fluctueaza in functie de conditiile pietei, de starea vremii etc”, a mai spus acesta.
Cum era de asteptat, la cresterea inflatiei a contribuit si scumpirea energiei termice cu 10%, datorata eliminarii subventiilor acordate de stat la pretul gigacaloriei.
Ionut Dumitru ustine ca nivelul inflatiei nu trebuie sa ne ingrijoreze. Prognozele sale coincid cu cele ale Bancii Nationale, care afirma ca inflatia se va tempera la 3% in acest an si va cobori la 2% in primavara anului viitor.
Si expertul Florin Ilie, de la ING Bank, vede situatia in aceeasi perspective. “Evolutia este normala in octombrie, avand in vedere conditiile conjuncturale”, declara acesta. ING vede inflatia la finele anului la 3,4-3,5%.
Avansul preturilor din octombrie a fost, de altfel, unul echilibrat pe cele trei categorii, respectiv marfurile alimentare, nealimentare si servicii. Preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,8%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,5%, iar serviciile cu 0,8%.
Dar unii analistii citesc in datele privind inflatia semnul ca economia merge tot mai prost.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%.
Expertul Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie se asteapta ca inflatia sa creasca in perioada urmatoare, influentata si de decizia BNR de a reduce sobanda chepe.
“Sunt pesimist pentru ca ultimele masuri de politica monetara sunt in masura sa alimenteze inflatia din piata. In momentul in care ieftinesti dobanda, deschizi robinetul de bani, iar asta inseamna sa creezi presiune pe preturi”, a declarat acesta, la TMC.
La randul sau, consultantul Cristian Dinulescu se asteapta ca preturile sa creasca in perioada urmatoare, influentate de sezonalitate. “Intervin costurile de depozitare pentru marfurile alimentare, costurile de transport mai mari datorate perioadei de iarna, costuri de intretinere mai mari etc. In plus, comerciantii vor exploata, cu siguranta, cresterea cererii specifica sarbatorilor de Craciun si Anul Nou”, a mai spus acesta.
[b]Estimari pentru 2012[/b]
Banca Nationala estimeaza ca 2012 va fi un an pozitiv, pe ansamblu, cel putin din punct de vedere al inflatiei. Cresterea preturilor ar urma sa inregistreze o medie de 3%, fata de 3,3% in acest an, cu un interval minim in martie 2012 cand inflatia ar urma sa atinga recordul istoric de 2%. [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/mercurialul-bnr-cum-vede-isarescu-evolutia-preturilor-in-2012-70449/]Cititi mai multe detalii aici.[/url]
Cum se va intampla “minunea”? In primul rand, prin scaderea cererii. In conditiile in care romanii, cu buzunarele tot mai goale si fara sperante de majorari salariale, vor cheltui tot mai putin, vor forta practic producatorii si comerciantii sa mentina preturile la un nivel acceptabil.
Evolutia pozitiva a inflatiei in 2012 va fi sustinuta de un leu stabil, vazut in intervalul 4,1-4,3 lei/euro. In plus, nici din partea petrolului, „sangele economiei”, nu se anunta evolutii spectaculoase, astfel ca barilul este estimat la 94,5 dolari, adica aproape la acelasi nivel ca in 2011 (94,4 dolari).
Nici cu inflatia importata nu vom sta foarte rau. Dimpotriva. Inflatia din zona euro va cobori la 1,7%, fata de 2,5% in 2011, potrivit prognozelor bancii centrale.
“Preturile de import vor creste mai rapid in prima parte a anului, avand in vedere evolutia nefavorabila recenta a monedei nationale fata de euro si dolarul SUA. In a doua parte a intervalului de proiectie, in conditiile disiparii impactului nefavorabil al cursului de schimb si ale temperarii inflatiei externe, este de asteptat ca dinamica preturilor de import sa se atenueze”, se arata intr-un raport BNR.
Mai simplu pus, produsele importate se vor scumpi in primavara, iar apoi preturile isi vor tempera avansul in partea a doua anului.
In privinta legumelor si fructelor, BNR estimeaza ca dupa o prima parte a anului pozitiva, in care preturile se vor mentine la un nivel scazut, in partea a doua acestea vor creste din nou, in conditiile in care vom avea un an agricol normal.
Tigarile, in schimb, “vor avea un impact inflationist identic cu cel prognozat in runda anterioara in anul curent, dar mai ridicat in anul 2012”. Cu alte cuvinte, anul viitor se vor scumpi mai mult decat in 2011, pe fondul cresterii accizelor.
Si in privinta preturilor administrate BNR vine cu estimari rezervate. Este vorba despre preturile produselor si serviciilor care se ajusteaza cu avizul autoritatilor statului. In acesta categorie intra pretul la energia electrica, energia termica, gaze naturale, medicamente, servicii de posta si telefonie fixa, servicii de apa, canal si salubritate, transportul urban si cel feroviar.
Dupa ce finalul acestui an va aduce scumpiri datorate, in principal, “eliminarii anuntate a subventiilor acordate de la bugetul de stat pentru energia termica”, in 2012, “inflatia anuala a preturilor la combustibili se va diminua pe parcursul urmatoarelor sase trimestre, pe masura disiparii socului nefavorabil al majorarii substantiale a pretului petrolului in trimestrele I si II din 2011”.