Vor fi guvernantii capabili sa faca reforma publica luand in calcul sprijinul fragil pe care il au in parlament? Vor gasi ei sursele financiare necesare pentru a atinge parametrii din acordul cu Fondul Monetar International (FMI)? Sunt capabili sa gaseasca acele solutii care pot determina cresterea economica?
Lipsa unei sustineri puternice in Parlament pentru noii guvernanti nu ar trebui sa fie o piedica in implementarea reformei, pentru ca din aceasta reforma toate partidele vor avea de beneficiat, crede Laurian Lungu.
„In mod normal, pentru reformele ce trebuie implementate in 2010, ar fi de dorit sprijinul tuturor partidelor politice”, a spus Lungu.
„De exemplu, reforma administratiei publice trebuie privita ca o actiune ce va avea efecte benefice asupra economiei pe termen mediu si lung, deci pe un orizont de timp in care alte partide politice s-ar putea afla la guvernare. Intelegerea acestui fapt de catre toti actorii politici, precum si necesitatea continuarii derularii acordului cu FMI, ar face posibila adoptarea masurilor necesare chiar si in varianta unei coalitii fragile”, considera analistul.
Una din problemele anului viitor este aceea ca nevoia de bani a statului nu va putea fi acoperita doar prin fondurile venite de la institutiile internationale. Astfel, va fi nevoie de resurse suplimentare. Care pot fi acestea?
„Evident, va trebui accesate si alte surse pentru acoperirea necesarului de finantare. Per ansamblu, alegerea surselor de finantare trebuie sa tina cont de evaluarea riscului portofoliului imprumuturilor (moneda, maturitate etc). O solutie ar putea fi si emiterea de euroobligatiuni. Insa aceasta actiune va depinde mult si de obtinerea unui randament favorabil la un nivel de costuri de emisiune acceptabile”, considera directorul Macroanalitica.
In ceea ce priveste evolutia de anul viitor a economiei, specialistul este de parere ca „Romania va avea reveniri firave in aproape toate sectoarele economice, in principal datorita efectului de baza. Probabil ca, raportata la evolutia altor sectoare, redresarea productiei industriale si a serviciilor va fi mai seminificativa”.
Guvernul a reusit sa respecte in 2009 tintele trimestriale convenite cu FMI, in schimb masurile de sprijinire a econonomiei au fost extrem de slabe. Ce sanse avem ca in 2010 sa fie luate masurile care pot ajuta economia? „Autoritatile ar avea nevoie de capital uman pregatit corespunzator. Din pacate, prezenta sa in institutiile publice este relativ limitata”, crede Laurian Lungu.