Nu am primit actul aditional prin care creditorul trebuie sa alinieze contractul de credit la OUG 50/2010
ANPC subliniaza ca banca ar fi trebuit sa faca toate demersurile pentru a-si informa clientii, iar creditorii care nu au facut acest lucru vor fi sanctionati.
Am primit actul aditional dar nu l-am semnat
Autoritatea spune ca nu este obligatoriu sa semnati actul aditional de aliniere a contractului la prevederile OUG 50/2010 propus de banca. De asemenea, se atrage atentia ca nu exista o data limita pentru contestarea actelor aditionale, dar dar e preferabil sa o faceti cat mai repede, imediat ce banca incearca sa le puna in aplicare.
Am primit actul aditional, l-am semnat fara sa-i acord atentie si acum descopar ca mai multe clauze nu sunt conforme cu OUG 50/2010
Daca actul aditional pe care l-ati semnat era destinat alinierii contractului la prevederile OUG 50/2010, clauzele care nu sunt impuse de Ordonanta sunt nule de drept. Cu toate acestea, trebuie facuta o reclamatie la CJPC.
In cazul in care banca v-a propus spre semnare un act aditional de modificare a contractului la initiativa creditorului si nu unul de aliniere la OUG 50, trebuie sa verificati daca banca a respectat procedura de notificare (informare cu 30 zile inainte, timp de gandire de 15 zile). Daca procedura nu a fost respectata, puteti contesta fara probleme actul aditional.
Creditorul mi-a prezentat nu unul, ci doua sau mai multe acte aditionale din care sa aleg
Daca banca v-a informat ca numai unul este act aditional de aliniere la OUG 50/2010 iar restul sunt initiative ale bancii de modificare a conventiei de credit, prezentate cu 30 de zile in avans si cu un termen de reflectie de 15 zile, totul este in regula. Tineti cont ca alinierea la OUG 50/2010 este obligatorie, respectivul act aditional se aplica automat, dupa care va puteti gandi daca acceptati sau nu si ce va propune suplimentar banca.
Nu am semnat actul aditional si sunt amentintat cu creditul scadent
Cereti creditorului sa va notifice in scris intentia de a declara creditul scadent. Nu o sa o faca, legea interzice expres declararea creditului exigibil pentru refuzul de a accepta modificari ale contractului. Un astfel de comportament este un abuz.
Am primit tarziu actul aditional, nu am semnat. Mai pot refuza clauzele?
Da, puteti sa o faceti oricand, nu aveti un termen limita. Termenul de 90 zile e impus creditorilor, nu consumatorilor. Termenul de acceptare de 15 zile se refera la actul aditional elaborat din initiativa creditorului, nu la modificarile impuse de lege.
Creditorul a introdus in contract un nou comision prevazut in mod expres de OUG 50/2010, dar pe care nu il aveam in contractul initial
Acest lucru este interzis. Refuzati aceasta clauza printr-o notificare scrisa adresata bancii. Daca nu primiti un raspuns favorabil, sesizati autoritatilr.
Aveam in contract comision de risc, banca l-a redenumit comision de administrare si l-a introdus in noul contract
OUG 50 cere imperativ eliminarea comisionului de risc. Nu este permisa introducerea unui comision care nu exista in contractul initial, chiar daca noul comision este admis de OUG 50/2010.
Aveam in contract comision de risc, banca l-a „eliminat” dar a insumat valoarea lui la comisionul de administrare existent
OUG 50/2010 nu permite acest lucru. Majorarea valorii comisioanelor pe durata contractului este interzisa.
Vedeti care sunt alte probleme semnalate de clientii bancilor si raspunsul dat de ANPC