Comisia Europeana intentioneaza sa reglementeze modalitatea de impunere si administrare a taxei pe valoare adaugata (TVA) in cele 27 de tari ale Uniunii Europene, care totalizeaza 490 milioane de consumatori.
Luxemburg a devenit in ultimii ani cel mai dezvoltat centru de e-commerce din Europa, datorita taxelor scazute. La intalnirea ministrilor de finante ai UE, reprezentantul Luxemburg a refuzat sa accepte eradicarea avantajelor de impozitare care au permis unor companii precum iTunes, Skype, eBay, AOL, PayPal si altor mari companii online sa isi deschida reprezentante directe in ducat.
Refuzul oficialilor luxemburghezi a dus la blocarea automata a adoptarii pachetului de masuri de impozitare, intrucat este nevoie o intelegere luata in unanimitate de catre cei 27 de membri ai Uniunii Europene.
Companiile telecom, furnizorii de servicii prin satelit si alte companii care furnizeaza servicii online, aplica o taxa pe valoare adaugata (TVA), sau taxe de vanzari in functie de locatia companiei si nu in functie de locatia clientului. Acest lucru face din Luxemburg, unde taxa pe valoare adaugata este de 15%, fata de Germania, unde tocmai a fost marita la 19%, un loc atragator pentru afacerile online.
Initiativa lansata joia trecuta de catre statele mebre ale UE reprezinta ultimul efort in incercarea de a schimba politica de conducere economica a Luxemburg, aceea de paradis fiscal.
Totusi, analistii citati de Reuters considera ca initiativa a jucat un rol foarte important chiar daca nu a fost adoptata, deoarece infatiseaza o realitate globala, unde tot mai multe servicii sunt cumparate si vandute prin Internet.
Principala schimbare care ar fi survenit din 2009 este legata de locul unde este impus TVA. Potrivit noilor reglementari, taxa pe valoare adaugata ar fi urmat sa fie impusa acolo unde produsul sau serviciul este cumparat de catre consumator, nu la furnizor.
Pentru toate deciziile legate de fiscalitate ale Uniunii Europene este nevoie de unanimitate.
Restul pachetului de reforme a fost adoptat, inclusiv crearea unui spatiu unic in tarile Uniunii Europene pentru inregistrarea de catre companii a veniturilor provenite din TVA si initierea unei cooperari mai stranse intre autoritatile fiscale nationale.
Ministrii au fost de acord sa schimbe amplasamentul de impunere a TVA, la locul de achizitie al marfurilor, o schimbare care va avea un impact redus asupra veniturilor nationale din impozite.
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a declarat la reuniunea ministrilor de finante din tarile membre ale Uniunii Europene ca Marele Ducat al Luxemburgului ar pierde echivalentul a 1% din produsul intern brut (PIB), daca reforma fiscala ar fi adoptata integral.
Populatia Luxemburgului, de 459.000 de locuitori, reprezinta mai putin de 0,1% din populatia Uniunii Europene. Juncker, care este si ministru de finante, a infirmat si ca ar putea fi intarziata modificarea amplasamentului unde este impus TVA.