„La urmatoarea evaluare ne vom uita la intreaga imagine a cadrului macroeconomic. Facem o revizuire a tuturor factorilor si vom analiza modul in care Guvernul Romaniei si-a indeplinit angajamentele de a reduce cheltuielile bugetare”, a spus Lybek, citat de Mediafax.
Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a declarat ca Romania ar trebui sa negocieze cu Fondul posibilitatea ca pentru un an sau doi sa permita un deficit bugetar mai mare cu 1-2 puncte procentuale din PIB, iar diferenta sa fie folosita exclusiv pentru proiecte de investitii cu efect multiplicator in economie.
„Tinta de deficit bugetar pentru acest an este deja foarte mare”, a spus Lybek, care nu a dorit sa se pronunte in privinta posibilitatii majorarii tintei de deficit bugetar pentru acest an, de 5,9% din PIB.
O misiune a FMI se va afla in Romania in perioada 27 aprilie – 7 mai pentru a evalua daca au fost indeplinite conditiile asumate prin acordul stand-by. Raportul de evaluare va fi discutat in a doua jumatate a lunii iunie in board-ul FMI, care va decide daca elibereaza cea de-a cincea transa din acord, in valoare de 850 milioane de euro.
O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat la Bucuresti in luna ianuarie pentru a doua si a treia evaluare a acordului stand-by. In urma evaluarii, FMI a acordat Romaniei la finele lunii februarie transele a treia si a patra, in suma de aproximativ 2,4 miliarde euro.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.