- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mai cresc ratele la bănci? Oficial BNR: Noi sperăm că peste 2 ani nu vom mai avea nici inflația, nici dobânzile acestea

11 Oct, 12:50 • Gabriela Andreescu
Probabil spre jumătatea lui 2023, vom avea intersecția între creșterea dobânzii de politică monetară și inflație, după care credem că putem veni cu o schimbare de politică monetară, afirmă Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
Mai cresc ratele la bănci? Oficial BNR: Noi sperăm că peste 2 ani nu vom mai avea nici inflația, nici dobânzile acestea

Într-un interviu acordat spotmedia.ro, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu a admis că împrumuturile și cheltuielile masive ale statului diminuează efectele antiinflație ale creșterii dobânzii-cheie.

Oficialul BNR a explicat mecanismul prin care Banca Centrală luptă împotriva inflației prin creșterea dobânzii cheie, care restrânge creditarea, stimulează economisirea, creșterea dobânzii și, implicit, reduce cererea și cantitatea de bani existentă în piață.

Într-o primă etapă vor crește dobânda la credite și rate și vor fi simțite anumite efecte pe zona de prețuri condiționată de mecanismul de cerere. Acest mecanism nu va avea, din păcate,efecte asupra prețurilor la energie, pentru că în domeniul respectiv problema e oferta la produsul principal, adică la energie, care are perturbații semnificative pe toate piețele europene, a explicat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt BNR consideră necesară implementarea unui mix de politici prin care politica monetară să fie susținută de politica bugetară și fiscală, care să aibă efecte de strângere a banilor, nu una laxă.

Te-ar putea interesa și: ROBOR la trei luni a trecut de pragul psihologic de 8%! Indicele a crescut la 8,03%, şi atinge cea mai ridicată valoare din ultimele două luni

Dan Suciu a explicat efectul pe care cheltuielile bugetare îl au asupra eforturilor BNR de combatere a inflației.

„Câtă vreme nu avem depășiri ale deficitului bugetar, suntem într-un oarecare grafic de combatere a inflației pe care ni-l asumăm.Dincolo de deficitul în sine, contează și tipul de cheltuieli pe care le face Guvernul. Cheltuielile de investiții nu au efecte inflaționiste, cele salariale sigur că au”, a declarat Dan Suciu

Oficialul BNR atrage atenția asupra riscului pe care creșterea de prețuri și salarii îl poate avea asupra evoluției fenomenului inflaționist

„Pe de altă parte, suntem conștienți că e o presiune publică pe salarii și în sectorul public, și în cel privat, iar o anumită creștere de salarii e imposibil de evitat. Important e să nu intrăm într-o spirală – creșteri de prețuri și salarii, care duce la aprinderea și continuarea unui proces inflaționist, pe care nu mai apuci apoi să-l recuperezi”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale.

Întrebat dacă vor mai exista creșteri ale dobânzii cheie în perioada următoare, Dan Suciu a declarat că marea problemă, dincolo de inflația efectivă din acest moment, este impredictibilitatea din piață, una dintre cele mai mari posibile.

Oficial BNR: Noi sperăm că peste 2 ani nu vom mai avea nici inflația, nici dobânzile acestea
Oficial BNR: Noi sperăm că peste 2 ani nu vom mai avea nici inflația, nici dobânzile acestea

Dan Suciu a declarat că la începutul lui noiembrie Banca Centrală va reveni cu datele revizuite privind prognoza de inflație pentru anul viitor și, implicit, asta înseamnă și o anumită direcție pentru politica monetară.

„Vom crește dobânda de politică monetară de câte ori va fi nevoie pentru a combate inflația”, a declarat oficialul BNR

În cadrul interviului, purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale a vorbit despre momentul în care BNR va interveni cu o schimbare de politică monetară:

„La un moment dat, în cursul anului viitor, probabil mai spre jumătatea anului, vom avea intersecția între creșterea dobânzii de politică monetară, care sigur că o ia sus, și inflația care începe să coboare.Până când nu vom avea acea intersecție, vizibilă și prognozabilă relativ corect, nu credem că putem veni cu o schimbare de politică monetară.”, a spus Dan Suciu

Citește și: Cererea în zona euro, de vină pentru creşterea inflaţiei. Care sunt așteptările inflaționiste ale BCE pentru următoarele 12 luni

Datele BNR prognozează o diminuare a inflației în cursul anului viitor, a informat oficialul BNR:

„Ritmul de creștere a inflației s-a temperat și ne menținem această afirmație.”

Întrebat despre rentabilitatea refinanțărilor în euro sau cu dobândă fixă, Dan Suciu a răspuns:

„În privința dobânzilor fixe, poate fi o soluție, trebuie văzut și nivelul dobânzii, perioada de creditare, discuția cu banca etc. Dar un credit cu dobândă fixă este pe un termen mai lung de timp, nu e doar pentru 2 ani. Noi sperăm că peste 2 ani nu vom mai avea nici inflația, nici dobânzile acestea.”

În ceea ce privește evoluția cursului valutar, Dan Suciu a declarat că „Nimeni nu spune că cursul va rămâne bătut în cuie la 4,95.”

Oficialul BNR a informat că în prezent pe piața bancară românească există 350.000 de credite cu ROBOR și 400.000 de credite cu IRCC și a prognozat că vor urma creșteri și pentru indicele IRCC.

„Nu vreau să sune cinic, dar nici nu vreau să vindem iluzii și să spunem că lucrurile vor fi simple de acum încolo. Nu, din păcate”, a mai adăugat Dan Suciu

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult