Acestia sunt de parere ca da, aurul va ramane si in perioada urmatoare o investitie buna.
Soros, care s-a aratat in ultimii ani increzator in evolutia aurului, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/soros-si-a-lichidat-aproape-integral-investitiile-de-800-de-milioane-de-dolari-in-aur-62547/]si-a redus participatia la SPDR Gold Trust[/url], cel mai mare fond de plasamente in aur. De ce a luat aceasta decizie?
„Poate ca [b]George Soros si-a fixat si si-a atins un obiectiv de castig[/b] (in procente sau suma absoluta) pe pozitiile deschise si atunci (primul trimestru, n.r.) a fost momentul sa le inchida”, a precizat Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers.
Alina Piciorea, director vanzari trezorerie al Piraeus Bank Romania, a declarat ca in doi ani hedge-fund-ul lui George Soros a acumulat expuneri in aur si argint, devenind al saptelea mare detinator de actiuni SPDR Gold Shares, avand ca obiectiv declarat acoperirea impotriva deflatiei, vazute de el ca iminenta in SUA, in ciuda viziunii majoritatii analistilor de crestere a inflatiei.
„In acest moment, Soros Fund Management (cu active de 26 mld. dolari) si-a schimbat viziunea si considera ca acest risc s-a diminuat considerabil, lichidand pozitiile de actiuni ETF ale fondului de metale pretioase in valoare de 770 milioane dolari in primul trimestru al anului”, a adaugat Alina Piciorea.
Fondul de hedging al lui George Soros si-a lichidat aproape in intregime in trimestrul I (de la 4,7 milioane la final de 2010 pana la 49400 de actiuni la finalul lui martie) detinerea de unitati la cel mai mare fond cu posesie fizica de aur din lume, SPDR Gold ETF.
Totusi, [b]fondul lui Soros nu a renuntat la detinerile in companii miniere care extrag si proceseaza aur[/b], realizand mai degraba o rebalansare, prin iesirea din pozitii mai putin profitabile si acumulari de actiuni Freeport-McMoran Copper & Gold printre altele, a spus Claudiu Cazacu.
El a adaugat ca miliardarul american a marcat profituri importante prin aceste vanzari, iar mesajul este in principal unul de prudenta, si nu de pariere pe un final iminent al trendului ascendent al aurului.
„Diminuarea expunerii totale este un pas logic pentru protectia profiturilor obtinute, restrangerea treptata fiind cea mai recomandata. De altfel, miscarea nu a reusit sa exploateze potentialul maxim al metalului galben: intre 31 martie si 2 mai, cand a atins maximul record de peste 1.576 dolari/uncie, aurul a avansat cu 10%. Insa o strategie de stapanire a riscului presupune tocmai renuntarea la obsesia de a ‘prinde maximul’ urmarind conservarea castigurilor deja obtinute”, a mai spus reprezentantul X-Trade Brokers.
In acelasi timp, economistul Bogdan Glavan a declarat ca „pe termen lung investitiile in metale pretioase (aur, argint, n.r.) isi pastreaza calitatea”
[b]A fost afectata piata aurului de decizia lui Soros?[/b]
Raspunsul la intrebarea de mai sus este mai degraba nu. Ulterior acestei miscari, pretul aurului a continuat sa creasca, atingand noi maxime istorice in aprile si mai, [b]cel mai inalt nivel fiind 1.575 dolari/uncie pe 2 mai 2011[/b]. Mai mult, dupa o succinta analiza, putem remarca foarte usor ca pretul mediu al unciei de aur pe parcursul primului trimestru al 2011 (1.386 dolari/uncie) s-a situat semnificativ sub media aferenta lunii aprilie, respectiv 1.484 dolari/uncie, [b]neexistand practic un impact al vanzarilor fondului lui Soros[/b], a explicat oficialul Piraeus Bank Romania.
In acelasi timp, un numar semnificativ de administratori de fonduri au pastrat aur si argint in portofoliul lor, avand temeri crescande in privinta inflatiei, deprecierii dolarului si situatiei economice la nivel global. Astfel, John Paulson, administratorul fondului cu cele mai bune performante in anii trecuti, si cu active de 36 milioane de dolari, a declarat ca si-a marit detinerile de aur, vazand [b]pretul acestuia urcand catre 4.000 dolari/uncie in urmatorii 3-5 ani[/b]. Detinerile fondului sau, Paulson & Co, in SPDR Gold Trust au urcat la 4,41 miliarde de dolari, fiind activul cu ponderea cea mai mare din portofoliul acestui fond, a mai spus Alina Piciorea.
Ea a adaugat ca PIMCO, cel mai mare fond de obligatiuni din lume si-a marit alocarea in aur, declarand ca „[b]aurul este cea mai buna forma de protectie in cazul in care lucrurile vor merge inspre mai rau[/b]”.
„Prin urmare, consideram ca mediatizatele vanzari ale fondului lui Soros de actiuni ETF sunt mult mai putin importante fata de cererea efectiva de aur, pentru investitii si diversificare, a marilor fonduri de pensii sau a bancilor centrale din Asia si nu numai. Aceasta cerere provine dintr-o baza sustenabila pe termen lung si reprezinta o diversificare prudenta cu un activ de refugiu si cu valoare reala”, a subliniat oficialul Piraeus Bank.
[b]Pretul aurului ar putea continua sa creasca[/b]
Aurul se tranzactioneaza in prezent usor sub pragul de 1.500 de dolari pe uncie, dar ar putea creste in perioada urmatoare.
„In conditiile in care toate statele din G20 se confrunta cu importante presiuni inflationiste, iar sedintele de politica monetara ale bancilor centrale din regiune, Ungaria, Polonia au adus noi cresteri ale ratei dobanzii de referinta, alaturi de majorarile Bancii Central Europene asteptate pana la sfarsitul anului, [b]consideram ca aurul prezinta in continuare potential de apreciere, insa ceva mai moderat decat in trecut[/b]”, a spus Piciorea.
Ea a daugat ca permanentele rebalansari ale portofoliilor bancilor centrale, in special cele asiatice, corelate cu o posibila depreciere a dolarului pe termen scurt, tin in continuare metalul pretios sub presiune.
„Prin urmare, [b]asteptam inregistrarea unui nou maxim istoric in jurul nivelului psihologic 1.600 dolari/uncie[/b] pe parcursul celui de al doilea trimestru al 2011 si ulterior o corectie mai semnificativa pe finalul anului, alimentata si de inchiderea pozitiilor investitorilor institutionali”, a mentionat Alina Piciorea, director vanzari trezorerie al Piraeus Bank Romania.
La randul sau, Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers, a spus ca apropierea expirarii programului QE2 (quantitative easing – relaxare monetara neconventionala) prin care Fed (Rezerva Federala a SUA) injecteaza 600 miliarde de dolari in sistemul financiar pana la finalul lui iunie diminueaza interesul pentru aur ca activ de protectie impotriva inflatiei, facand pretul vulnerabil la corectii ample.
„Vara aceasta se anunta insa una fierbinte: neintelegerile pe tema bugetului pe termen lung al SUA ar putea da mari emotii pietelor financiare. In lipsa unui acord intre democrati si republicani pana pe 2 august in vederea cresterii limitei de indatorare, SUA vor ajunge in imposibilitatea legala de a face plati, echivaland tehnic cu un default (faliment). Impactul in pietele financiare ar putea fi disruptiv, iar [b]aurul ar putea fi printre marii castigatori, desenand probabil noi maxime istorice[/b]”, a mentionat Cazacu.
„Evitarea acestui scenariu ar muta insa atentia asupra riscurilor inflationiste la nivel global. In conditiile in care Fed ar putea adopta o pozitie mai hotarata in privinta inflatiei in a doua jumatate a anului, aurul ar putea avea de suferit corectii mai ample, de 15-20%”, a adaugat reprezentantul X-Trade Brokers.
Reprezentantii Deutsche Bank au declarat, la inceputul acestei luni, ca pretul aurului [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/deutsche-bank-pretul-aurului-ar-putea-ajunge-la-2-000-de-dolari-uncie-pana-in-ianuarie-62172/]ar putea creste cu 30% pana in ianuarie 2012[/url], la 2.000 de dolari uncia, in conditiile in care investitorii vor sa se protejeze de incertitudinile economice.
[b]Piraeus Bank a vandut aur de 2 mil. euro in primele 4 luni[/b]
„Clientii Piraeus Bank au achizitionat lingouri de aur si monede in valoare de peste 2 milioane de euro si in primele 4 luni ale anului acesta, si estimam o triplare a acestora in conditiile in care tocmai am lansat un nou produs”, a declarat Alina Piciorea.
Este vorba de „Aurul de cont”, care poate fi tranzactionat fie prin platforma de tranzactionare PETS, fie printr-un simplu ordin de tranzactionare in sucursalele Piraeus Bank. Clientii pot alege sa investeasca in aur, fara a fi necesara livrarea fizica a acestuia, eliminand astfel mare parte din costurile aferente acestui proces. De asemenea, clientii pot solicita oricand livrarea fizica integrala sau a unei parti din cantitatea investita
In 2010, bancherii de la Piraeus Banks au vandut peste 130 de kilograme de aur sub forma de lingouri si 3.000 de monede British Sovereign, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/romanii-au-intrat-in-febra-aurului-cine-cumpara-lingouri-la-kilogram-54234/]in valoare de 5,5 milioane de euro[/url], de peste 5 ori mai mult decat in anul precedent.