Astfel, la o firma din comuna 1 Decembrie cu obiect de activitate productia de bauturi nelacoolice s-a constatat tentativa de obtinere de rambursare de TVA in suma de aproape 960.000 lei pe baza unei operatiuni fictive cu scopul de a compensa debite catre bugetul statului ce totalizau 1,025 milioane de lei.
Mai exact, firma ilfoveana inregistrase in contabilitate achizitia unui echipament, care nu se afla fizic in locatia de productie si care, in fapt, a fost achizitionat de la o firma de tip fantoma. Urmare celor constatate a fost respinsa cererea de rambursare si s-a dispus instituirea de masuri asiguratorii pentru sumele datorate bugetului de stat, se arata in comunicatul ANAF.
De asemenea, la o firma din comuna Vidra avand obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile s-a constatat incercarea de obtinere frauduloasa a rambursarii de TVA in suma de 986.000 lei. Din verificarile ulterioare a reiesit ca, in plus, firma in cauza nu functiona la sediul declarat, pe numele societatii Garda Financiara Ilfov intocmise in anul 2010 o sesizare penala, iar din luna octombrie 2010 firma era declarata inactiva. In consecinta a fost respinsa cererea de rambursare, iar DGFP Ilfov a intocmit o sesizare penala pe numele administratorului.
Totodata, in cazul unei firme din orasul Buftea, cu obiect de activitate taierea si rindeluirea lemnului, s-a constatat ca a fost depusa o cerere de rambursare de TVA in suma de 7,685 milioane de lei care nu avea in spate tranzactii reale.
Verificarile derulate impreuna cu Directia generala de coordonare a inspectiei fiscale din cadrul ANAF au evidentiat un lant de 6 firme prin intermediul caruia erau inregistrate consecutiv tranzactii fictive cu scopul de a se extrage TVA prin optiuni de rambursare. Sursele primare de „marfa” erau doua firme de tip fantoma. In consecinta a fost respinsa cererea de rambursare s-a dispus instituirea masurilor asiguratorii in cazul firmelor implicate pentru un prejudiciu total de 12,85 milioane de lei si continuarea cercetarilor.
O alta retea constituita cu scopul fraudarii bugetului de stat a fost identificata pe raza judetelor Ilfov si Calarasi in urma a 10 controale incrucisate efectuate de DGFP a judetului Ilfov impreuna cu DGFP a judetului Calarasi si cu Directia Generala de Coordonare a Inspectiei Fiscale din ANAF. Reteaua era compusa din 4 furnizori fictivi (societati de tip fantoma) de produse agricole, 3 transportatori si un cap de pod, o firma din comuna Vidra, constituita cu scopul obtinerii ilegale de rambursare de TVA. Firma ilfoveana depusese o cerere de restituire de taxa pe valoare adaugata in suma de 983.000 lei.
De asemenea, in comuna Jilava a fost identificata o societate comerciala apartinand unei firme italiene si administrata de un cetatean italian, care a solicitat rambursare de TVA in urma unor tranzactii fictive cu firme de tip fantoma. Firma ilfoveana, cu obiect de activitate turnarea metalelor neferoase usoare, se afla in procedura de insolventa din luna ianuarie 2011. Prin cererea de rambursare fara acoperire se solicita restituirea unei sume de 146.000 lei, dar verificarile ce au urmat au scos la lumina existenta unui numar mai mare de astfel de cereri de rambursare pentru care cercetarea se afla in derulare.