„Din cei 2.000 de mari contribuabili, inregistreaza obligatii restante aproape 350 de firme. Doar 62 dintre acestea au depus cereri de amanare la plata”, a spus Haas, la un seminar organizat de Forum Invest.
El crede ca unul dintre motive l-ar putea reprezenta imposibilitatea companiilor de a depune o scrisoare de garantie, reprezentand 40% din valoarea obligatiei, iar o alta cauza rezida in nesiguranta societatilor ca isi vor putea plati obligatiile curente.
„Poate unele companii au asteptat sa depuna cererea pentru a cuprinde obligatiile inregistrate si in perioada de iarna”, a mai spus Haas.
El a aratat ca la finele anului trecut arieratele marilor contribuabili la buget insumau patru miliarde de lei.
In februarie, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara ca agentia a primit pana la finele lunii ianuarie 660 de cereri de amanare la plata a obligatiilor fiscale ale companiilor la stat, pana la acel moment fiind aprobate 413 de solicitari, pentru o valoare totala de 210 milioane lei (50 milioane euro).
Potrivit lui Blejnar, cele mai multe companii au cerut derogare de la plata obligatiilor fiscale pentru o perioada de sase luni, in baza Ordonantei de Urgenta 92/2009, care da posibilitatea firmelor sa amane achitarea datoriilor ca urmare a efectelor crizei financiare internationale.
Potrivit ordonantei, firmele pot amana plata datoriilor numai pentru restantele acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, si daca anterior acestei date au achitat la timp obligatiile.