Aceasta asigurare urma sa intre in vigoare la 1 iulie 2009, acoperind riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii.
Aplicarea prevederilor legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor presupune, pe langa elaborarea normelor tehnice, si imbunatatirea mecanismelor necesare autoritatilor locale pentru asigurarea unui flux de informatii coerent si continuu care presupune modificarea legislatiei actuale, se arata in comunicat.
„In acest context, MAI, ca minister initiator, impreuna cu CSA, au in vedere inaintarea propunerii de amanare a aplicarii legii mentionate anterior, la o data ce va fi stabilita de catre autoritatile competente”, conform arbitrului asigurarilor.
Piata asigurarilor de locuinte ar putea insuma 148 milioane euro in 2009, daca legea care impune obligativitatea acestei polite va deveni operationala, in conditiile in care ar putea fi asigurate 8,25 milioane de case in Romania, conform jucatorilor din piata.
Dintre acestea, 75% fac parte din categoria A si 25% din categoria B, a spus Radu Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).
Tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B – o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Potrivit legii, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B.