Activele bancare includ numerarul, creditele si obligatiunile, cat si activele fixe, reprezentate in special de sediile bancare.
Unul dintre motivele pentru care activele nu mai reflecta la fel de fidel pozitia unei banci este politica de externalizare a creditelor practicata de bancile din Romania.
Cota de piata este importanta, dar e un mijloc prin care se ajunge la un scop si mai important, profitul si eficienta. „Se vorbeste de cota de piata dupa total active pentru ca asta ne-am obisnuit sa urmarim in ultimul timp, dar nu este foarte relevant”, a declarat vineri Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, a treia banca din sistem dupa active.
„Cred ca in prezent avem 11% din activele din sistemul bancar, dar ceea ce este mai important este ca aceasta pondere se regaseste in cazul Raiffeisen Bank si pe alte segmente”, sustine van Groningen.
„Raiffeisen a realizat 11% din profitul din sistemul bancar. Totodata, platile prin Transfond ale Raiffeisen Bank Romania sunt aproximativ 11-12% din total pe piata locala. La carduri de credit si de debit cred ca suntem lideri de piata, cu o cota de circa 20%”, a explicat el.
Raiffeisen s-a axat in 2007 pe calitatea portofoliului mai mult decat pe crestere. „Cresterea anuala de circa 30% la credite a fost sub nivelul pietei. Daca am fi vrut sa avansam mai mult ar fi trebuit sa sa ne modificam profilul de risc sau sa vindem mai ieftin”, a mai spus Groningen.
Pe de alta parte, Volksbank Romania, care doar in 2007 a marcat un plus de 2,6 puncte procentuale la cota de piata dupa active si a anuntat ca vizeaza si in 2008 cresterea, a nominalizat pentru 2008 activele drept criteriu al performantei.
Banca a anuntat cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare ca tinteste un loc in primii cinci clasati dupa acest criteriu si si-a propus cresterea cotei de piata pe detineri cu 0,6 puncte procentuale in acest an.
In schimb, van Groningen de la Raiffeisen sustine ca nu este importanta valoarea activelor, ci „masa critica”, ce poate ajuta bancile sa devina profitabile pe termen lung.
Si alte banci afirma ca activele nu mai pot constitui un reper pentru un clasament la nivelul sistemului, deoarece nu exista un mod unitar de calcul al detinerilor bancare.
„Dupa standardele IFRS cat si cele romanesti, RAS, bancile nu pot lua in calcul la raportul consolidat participatii minoritare la alte societati, ci detineri majoritare. Dar detinerile bancilor sunt luate in calcul la profitul consolidat al grupului”, a spus Rasvan Radu, presedintele Unicredit Tiriac.
„Pe de alta parte exista variatii foarte mari intre calculul activelor. Este nevoie de un proiect la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor sau la banca centrala, care sa stabileasca norme de calcul al activelor”, a spus pentru DailyBusiness seful Unicredit Tiriac, adaugand ca banca are in vedere diminuarea ponderii activelor fixe in total si cresterea creditelor. Pentru finele lui 2008, Rasvan Radu sustine ca UniCredit Tiriac ar putea ocupa locul trei in sistem la principalele produsele de economisire si creditare.
Radu Gratian Ghetea, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni, sustine ca, pentru ca o banca sa fie rentabila, detinerile de active fixe ar trebui sa nu reprezinte mai mult de 10% din total active.
Presedintele CEC sustine la randul sau ideea ca bancile au intrat in faza consolidarii. „CEC este destul de extins, asa ca pentru noi urmeaza faza de consolidare”, a spus presedintele CEC pentru DailyBusiness. Banca si-a propus mentinerea locului 10 in sistem dupa active in 2008.
Pe de alta parte, cuantumul creditelor externalizate, luat in calcul atunci cand bancile isi verifica volumul afacerii, nu sunt prinse in exercitiul contabil, ceea ce conduce in cazul unora dintre banci la diminuarea drastica a volumului activelor.
„In cazul Raiffeisen, creditele oferite prin intermediul bancii mama au cumulat 1,2 miliarde euro. Cred ca suntem singura banca din piata care a externalizat atat pe parte de corporate cat si de retail”, a spus Steven van Groningen. UniCredit a anuntat la radul sau un volum ridicat al externalizarilor.