- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mai sunt atractive investitiile in aur? Romanii cumpara cu zecile de kilograme

07 Mar, 00:09 • adrian.mihaltianu
Romanii sunt tot mai atrasi de investitiile in aur, care raman in continuare o modalitate de protectie impotriva deprecierii monedelor, inflatiei si instabilitatii politico-economice, dar si o modalitate de diversificare a investitiilor. Clientii bancilor achizitioneaza cantitati considerabile.
Mai sunt atractive investitiile in aur? Romanii cumpara cu zecile de kilograme

Anul 2012 a inceput cu dreptul in ceea ce priveste vanzarile de aur pe piata locala.

„In primele doua luni din acest an s-au tranzactionat 150 kg de aur, in media anului trecut, dar de trei ori mai mult decat aceeasi perioada a lui 2010”, a declarat Razvan Furtuna, head of private banking in cadrul BCR.

In acelasi timp, clientii Piraeus Bank au achizitionat peste 25 kg de aur si 600 monede, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Alinei Piciorea, sefa departamentului de vanzari corporate si retail din trezoreria bancii.

In cazul Piraeus Bank, cea mai mare cantitate de lingouri achizitionata de un singur client a fost de [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/goana-dupa-aur-un-client-al-piraeus-bank-a-cumparat-35-kg-67153/]peste 30 kilograme[/url], in timp ce alt client acumparat 500 de monede de aur.

La BCR, un numar de 10 clienti au cumparat mai mult de 10 kg fiecare.

In ceea ce priveste intreg anul 2011, „cantitatea tranzactionata a depasit 1.000 kg, in conditiile in care unii investitori si-au redus ori si-au inchis pozitiile. Peste 900 kg au reprezentat pozitii noi, ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 350% in comparatie cu 2010”, a spus Razvan Furtuna.

[img=2702]Razvan Furtuna, BCR[/img]
„[b]Interesul in crestere se datoreaza evolutiilor pozitive ale pretului aurului[/b] pe piata internationala, in conditiile in care dobanzile raman real negative, bancile centrale au continuat sa emita moneda, iar solutiile de rezolvare a crizei datoriilor in Europa si a crizei financiare in SUA, promovate de autoritati, nu au fost convingatoare”, a explicat acesta.

Furtuna a adaugat ca numarul clientilor care au investit in ultimii doi ani in aur se apropie de 450, iar valoarea este de aproape 50 milioane de euro .

La Piraeus Bank, „cantitatea de aur sub forma de lingouri vanduta in 2011 a fost de 300 kilograme, dublu fata de 2010. De asemenea, banca a mai vandut si o cantitate de 3.300 monede, in linie cu vanzarile de anul trecut”, a spus Alina Piciorea.

Ea a mai spus ca de la lansarea produsului in Romania, banca a livrat in piata de retail aproximativ jumatate de tona de aur, in valoare de peste 22 milioane euro.

[b]Cele mai mari achizitii, pe timp de vara[/b]

„Piata din tara noastra a reactionat emotional la stimulii externi, fiind influentata si corelata puternic cu evenimentele internationale”, a explicat Alina Piciorea.

„Din acest motiv, volumele cele mai mari de vanzari au fost atinse in lunile iulie si august, atunci cand si pe piata internationala pretul aurului a explodat. Peste 60% din totalul vanzarilor s-au realizat in aceste doua luni”, a adaugat reprezentanta Piraeus.

Aceasta a precizat ca pe plan extern, explozia pretului aurului s-a datorat in principal noilor realitati economico-politice care au guvernat mediul global (nelinistile politice din Orientul Mijlociu, criza datoriilor din zona euro, tragedia din Japonia, inflatia la nivel global, prespectivele negative ale economiei americane, etc) si care au redresat balanta in favoarea investitiilor considerate „save-haven”.

Aurul sub forma fizica este deja un produs clasic cunoscut clientilor Piraeus Bank, acesta fiind disponibil inca de la sfarsitul anului 2009. In plus, incepand cu jumatatea anului 2011, clientii au putut accesa si produsul [b]”aur de cont”[/b] care ofera noi oportunitati de diversificare a portofoliului prin investitii in aur in forma nematerializata. Detinerile de aur de cont sunt extrem de lichide, iar la solicitarea clientului, pot fi convertite in aur fizic.
 
„Tinand cont de caracteristicile celor doua produse, au fost investitori care au preferat achizitiile de aur fizic, datorita caracterului acestuia de prezervare a valorii pentru un termen de investitie mai indelungat, in timp ce o alta categorie de clienti care urmareste un management activ al investitiilor personale s-a indreptat catre aurul de cont ce le ofera o mai mare flexibilitate si oportunitati de castig pe termen scurt”, a declarat oficialul Piraeus Bank.
 
[img=2703]Alina Piciorea, Piraeus Bank[/img]
Clientii Piraeus Bank interesanti sa cumpere aur fizic provin din toate segmentele de clientela, o [b]crestere importanta inregistrand segmentul „private banking”[/b] reprezentat de peste 100 de clienti care au cumparat cantitati mai mari de 1 kilogram.

„Peste [b]5.000 de romani au cumparat aur sub forma fizica[/b], de la lansarea acestuia in piata romaneasca, marea majoritate alegand cantitati sub 50 de grame – de maxim 2.200 euro. In plus, un numar important de clienti, peste 700, au investit in monedele de aur”, a subliniat Piciorea.

[b]Profilul clientului[/b]

Alinei Piciorea, sefa departamentului de vanzari corporate si retail din trezoreria Piraeus Bank, a mentionat ca, in general, clientii provin din mediul de afaceri sau au profesii liberale, sunt de varsta medie (40-45 ani),  locuiesc in zona urbana si au venituri medii sau peste medie.

Cel mai tanar investitor are varsta de 21 de ani, iar cel mai in varsta are 71 de ani. 

In ceea ce priveste aurul de cont, profilul clientului indica un interes sporit al persoanelor cu o medie de varsta pana in 45 de ani, care dispun de resurse in euro, dolari sau lei, detin un portofoliu variat de active si urmaresc evolutiile pietelor financiare si informatiile care pot deveni materiale.

[b]Cat de atractiv va fi aurul in 2012[/b]

„Dupa cum ne asteptam, dupa 11 ani de crestere, metalul pretios a inceput anul 2012 cu o perioada de consolidare, nivelul de 1.680 dolari/uncie fiind unul important in determinarea trendului acestuia.  Acesta a fost depasit in prima parte a anului, sprijinit de politica de finantare a datoriilor suverane, nivelul scazut al ratelor de dobanda, cumpararile bancilor centrale si lipsa unor alternative mai interesante pentru investitie”, a spus Alina Piciorea.

Analistii care au participat la sondajul realizat de LBMA vad aurul [b]depasind in 2012 maximul[/b] atins in septembrie 2011 de 1.920 dolari/uncie si majoritatea prevad depasirea nivelului de 2.000 dolari/uncie.

„Pe de alta parte, identificam drept factori potentiali de scadere a pretului aurului: un nou raliu pentru lichiditate la nivel global ce se poate materializa in lichidarea unor pozitii de aur si ce poate pune presiune pe metal, dar si intreruperea programelor acutale de finantare a datoriilor din SUA si zona euro”, a mai zis Piciorea.

„In acest sens, cu preturi care pot varia intre 1.500 si 1.800 dolari/uncie, cu siguranta [b]investitorii vor gasi momente oportune pentru a initia propria investitie in aur[/b], care ramane in continuare o modalitate de protectie impotriva deprecierii monedelor, inflatiei si instabilitatii politico-economice”, a precizat reprezentantul Piraeus Bank.

Alina Piciorea a subliniat ca aurul nu trebuie gandit exclusiv in contexul clasic al instabilitatii politico-economice, dar si ca o modalitate de diversificare normala a portofoliului, ca un activ a carui corelatie este minima cu restul activelor, care nu prezita risc de faliment sau de contrapartida, si prin urmare, care trebuie sa se regaseasca drept pilon al stabilitatii in orice portofoliu bine structurat.

[b]Cat costa aurul[/b]

BCR vindea, marti, cu 188,65 lei gramul de aur si il cumpara cu 175,80 lei.

In cazul Piraeus Bank, pe 5 martie, banca percepea clientilor interesati sa cumpere aur in cantitati standard tarife de 196 lei/gram sau pana la 193 lei/gram pentru cantitati mai mari de 2 kg.

Cotatiile practicate de Piraeus Bank de-a lungul celor doi ani si jumatate de cand distribuie aur fizic replica evolutia cotatiilor pe pietele internationale.

Astfel, clientii care au cumparat aur imediat dupa lansarea produsului in octombrie 2009, au putut accesa un pret de 112 lei pentru un gram. La inceputul anului 2010, cotatia disponibila era de 121 lei/gram, pentru ca la inceputul lui 2011 sa achizitioneze gramul la un pret de 163 lei.

„Tinand cont de orizontul de investitie multianual specific detinerilor de aur fizic, daca oricare astfel de client alege sa valorifice acum aurul existent in custodia noastra [b]marcheaza un profit nominal[/b] de 59% pentru aurul cumparat in 2009, 47% pentru aurul cumparat la inceputul anului 2010 si 9,2% pentru cel cumparat la inceputul lui 2011, aceste valori fiind obtinute considerand pretul de rascumparare practicat de banca in data de 2 martie 2012, respectiv 178 lei/gram”, a precizat Alina Piciorea.

La Banca Nationala a Romaniei (BNR), aurul era cotat pe 6 martie la 179,48 lei/ gram, in scadere usoara fata de ziua precedenta.

Un aspect foarte important in ceea ce priveste aurul este tratamentul  fiscal al acestuia, ceea ce determina ca randamentele obtinute de clienti sa fie nete, scutite de impozitul pe profit.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă salariile
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă ...
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor