Isărescu, în vârstă de 74 de ani, a fost numit pentru prima dată în funcția de conducere a BNR imediat după Revoluție, în 1990. Cu excepția perioadei dintre 1999 și 2000, când a fost premier, el a condus banca centrală neîntrerupt până în prezent. Acesta beneficiază de susținerea celor mai puternice partide din Parlament, asigurându-și astfel continuitatea în funcție.
Noul consiliu al BNR va fi votat după alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, a declarat pentru Bloomberg o sursă anonimă. Isărescu a fost aproape de a-și confirma candidatura pentru al optulea mandat luna aceasta, declarând că va accepta această responsabilitate dacă va avea sprijinul Parlamentului.
Guvernatorul BNR se confruntă cu o sarcină dificilă în menținerea inflației sub control, în contextul în care România înregistrează cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană. Mugur Isărescu a solicitat Guvernului să gestioneze cu strictețe deficitul bugetar, manifestând reticență față de o reducere rapidă a dobânzilor.
Pe 13 mai, BNR a surprins piața menținând rata dobânzii de referință la 7%, contrar așteptărilor majorității economiștilor, care anticipau o reducere de 25 puncte de bază.
Ca parte a votului Parlamentului privind noul consiliu al BNR, viceguvernatorul actual, Leonardo Badea, este favoritul pentru preluarea rolului de prim-viceguvernator de la Florin Georgescu, care va rămâne membru în board. Ionuț Dumitru, fost economist șef al Raiffeisen Bank și fost șef al Consiliului Fiscal, are susținerea necesară pentru a deveni viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu, conform surselor Bloomberg.
Mandatele unora dintre actualii membri ai Consiliului de Administrație al BNR, precum Cristian Popa și Csaba Balint, vor fi probabil reînnoite. De asemenea, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu ar putea să se alăture echipei, conform surselor.
Prelungirea mandatului lui Mugur Isărescu vine într-un moment crucial pentru economia României, în care banca centrală joacă un rol esențial în stabilitatea macroeconomică și în gestionarea politicilor monetare în fața provocărilor economice globale.