Editura Codecs, 2006
Colectia Coaching&Leadership
Pret: 45 lei
Titlu original:
The leadership Manual – Your complete practical guide to effective leadership
Cartea intr-un minut:
Sa treci de la conditia de manager la cea de lider presupune sa schimbi o viziune cu alta, sa ataci status quo-ul, sa testezi idei noi si sa continui mereu sa inveti. Daca managerul are obiective de atins si proceduri de respectat, liderul trebuie sa construiasca relatii de incredere, sa incurajeze membrii echipei crezind in potentialul lor si sa-si asume riscuri.
Fiecare fiinta umana dispune de potential de leadership, desi nu toti oamenii se considera lideri. Obtinerea dreptului de a conduce depinde de cat de bine se cunoaste fiecare si cat de confortabil se simte cu el insusi.
Cronica DailyBusiness:
Leadershipul practic este vazut de autori ca o provocare pe care fiecare si-o adreseaza: cine este, ce face si cum se exprima. Managementul, in schimb, este limitat la tintele, obiectivele si procedurile care trebuie indeplinite si respectate.
Calatoria de la manager la lider este facuta cu ajutorul unei valize pline cu exercitii de leadership si cu cel al mentorilor care apar pe parcursul drumului. Aceasta tranzitie are ca scop schimbarea modului de gandire, intelegerea motivatiei oamenilor si modificarea felului de a actiona.
Autorii au chestionat 500 de manageri din diferite organizatii pentru a afla care sunt principalele intrebari sau preocupari din jurul conceptului de leadership si le-au sintetizat pentru a oferi raspunsuri practice, sugestii si pasi de urmat pentru ca fiecare sa-si foloseasca intregul potential de leadership in orice situatie cu care se confrunta la munca.
Fiecare fiinta umana dispune de potential de leadership, desi nu toti oamenii se considera lideri. De cat de bine se cunoaste fiecare si cat de confortabil se simte cu el insusi, depinde castigarea dreptului de a conduce. Dezvoltarea abilitatilor de leadership se face intr-un proces de invatare de o viata, care se poate realiza intr-un mediu democratic si liber.
Leadershipul este o expresie personala a modului in care cineva se raporteaza la lume si presupune atentie fata de viziune, comunicarea viziunii, construirea increderii, respectul de sine, respectul acordat altora si asumarea de riscuri.
Genele, mediul si valorile transmise de parinti au influenta asupra potentialului de leadership al individului. Fiecare om este un lider sau un aderent, in momente diferite de timp. Leadershipul incepe de la curajul de a realiza propriul potential si de la asumarea responsabilitatilor. Oamenilor le pasa de anumite lucruri si trec la actiune daca aceste lucruri devin importante pentru ei.
Ledearshipul include doua lucruri, definirea obiectivelor personale si cunoasterea realitatii. In lipsa reflectiei asupra acestora, omul invata extrem de putin, iar in lipsa invatarii, formarea calitatilor de lider este redusa la minim.
Dezvoltarea calitatilor de leadership poate fi stanjenita in mai multe moduri de organizatia in care fiecare lucreaza: de structura organizationala, cultura, valori, de baza de putere din aceasta, climatul economic, concurenta, prioritatile organizatiei.
In carte se vorbeste de patru componente ale comportamentului care constituie leadershipul transformational: carisma, inspiratia, stimularea intelectuala si atentia individualizata. Acest mod de comportare a liderului are impact pozitiv asupra aderentilor, provocandu-i sa dea tot ce au mai bun, simtindu-se motivati mai degraba prin succesele si cresterea lor, decat prin obligatia de a „indeplini o slujba” care sa le asigure mijloacele de a trai.
Un lider pune sub semnul intrebarii tot ce il inconjoara, este deschis in fata informatiilor noi, ataca status quo-ul si il inlocuieste cu o noua gandire si cu noi moduri de a privi lumea, indrazneste sa testeze idei noi, invata din greseli si din esecuri si continua mereu sa invete. Exprimarea leadershipului nu se bazeaza pe pozitie sau putere, ci pe incredere si relatii.
Hilarie Owen, Vicky Hodgson, si Nigel Gazzard sunt cercetatori cu ani de experienta in cadrul Institutului de Leadership.
Cuprins:
Partea 1. Invatare si leadership
Partea 2. Comportament si leadership
Partea 3. Lideri si aderenti
Partea 4. Scop si leadership