Strategia, anuntata marti de John Reid, ministrul britanic de interne (foto), este menita sa previna un aflux mare de imigranti, problema intampinata de Marea Britanie la ultimul val de aderare din 2004. De atunci, mai mult de un milion de persoane, majoritatea din Polonia au imigrat in Marea Britanie, relateaza publicatia britanica Times.
Intr-o declaratie adresata Camerei Comunelor, Reid afirma ca desi Marea Britanie va oferi muncitorilor necalificati un numar limitat de joburi ca, de exemplu, de culegatori de fructe, Marea Britanie nu-si va continua politica usilor deschise in privinta pietei muncii.
El a declarat ca domeniul procesarii alimentelor si cel al agriculturii vor fi singurele sectoare adresate muncitorilor din Romania si Bulgaria. In schimb, cetatenilor romani si bulgari li se va oferi permisiunea de a munci in Marea Britanie, in functie de abilitatile dovedite in urma unor testari profesionale.
Marea Britanie va introduce anul viitor un sistem de testare a imigrantilor aplicanti pentru permise de munca, proveniti din afara UE.
Strategia contrasteaza puternic cu modul in care au fost abordate cele 8 state foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. Marea Britanie a fost una din cele 3 tari care au acordat rezidentilor acces nerestrictionat, Guvernul anticipand ca in fiecare an vor patrunde in tara 13.000 de cetateni ai acestor tari. Conform estimarilor oficiale, numarul acestora a ajuns la 600.000, pana in prezent.
Legislatia europeana prevede ca romanii si bulgarii vor avea dreptul sa locuiasca in Marea Britanie. In plus, restrictiile nu sunt aplicabile persoanelor care se inregistreaza ca liber-profesionisti in Marea Britanie.
Comisia Europeana si-a exprimat intr-un comunicat oficial „regretul” pentru masura luata de Marea Britanie. Conform presei britanice, numarul romanilor care iau in considerare sa emigreze in Marea Britanie dupa aderare se ridica la 350.000.