„O sprijinim pentru ca este cel mai bun candidat pentru aceasta functie, iar personal cred ca ar fi foarte bine sa avem pentru prima data in istoria de 60 de ani a fondului o femeie ca director general. A dat dovada de abilitati de lider international ca presedinte al consiliului de anul trecut al ministrilor de finante din statele G20. A fost de asemenea un promotor puternic al tarilor care incearca sa-si reduca deficitele bugetare ridicate si sa se descurce dupa posibilitati”, a declarat ministrul britanic al Finantelor, George Osborne.
Strauss-Kahn, el insusi fost ministru al finantelor in Franta, a demisionat joi din functia de director general al FMI, dupa ce a fost arestat la finele saptamanii trecute la New York sub acuzatii de tentativa de viol. El a fost eliberat vineri pe cautiune si va fi judecat in arest la domiciliu, sub monitorizare electronica.
Arestul si, ulterior, demisia lui Strauss-Kahn au declansat o dezbatere tensionata privind succesorul sau la conducerea FMI. Europa incearca sa determine prelungirea traditiei ultimilor 65 de ani, de a avea un european ca director general al Fondului, argumentand ca institutia are un rol important de jucat in solutionarea crizei datoriilor de stat don zona euro. Totodata, tarile emergente fac presiuni pentru a-si consolida influenta pe scena economica globala, mizand pe importanta tot mai evidenta a statelor in dezvoltare ca motoare de crestere pe plan mondial.
Premierul birtanic David Cameron declara, cu cateva saptamani in urma, ca ascensiunea unor tari precum China si India ar putea sugera „ca a venit timpul sa avem un candidat din alta parte a lumii”.
Oficiali din Suedia, Austria, Italia, Germania si alte state europene au afirmat de-a lungul saptamanii ca Lagarde ar fi un bun candidat sau si-au declarat deschis sprijinul pentru ministrul francez, dand impresia ca Europa s-a reunit in spatele unui candidat unic.
De cealalta parte a baricadei, [b]Australia si Africa de Sud sunt ultimele doua tari care spun ca umatorul sef al FMI nu trebuie neaparat sa fie un european[/b].
Secretarul Trezoreriei Australiei, Wayne Swan, si ministrul sud-african al Finantelor, Pravin Gordhan, copresedinti ai comitetului G20 pentru reforma FMI, au afirmat ca traditia ca directorul general al FMI sa fie un european este depasita, si considera ca urmatorul sef al FMI ar trebui sa fie ales in functie de merite, si nu de nationalitate.
Totusi, statele emergente nu au reusit pana acum sa promoveze la unison o personalitate pentru sefia FMI. Kermal Dervis, considerat unul dintre cei mai de succes ministri ai Economiei din istoria recenta a Turciei, era considerat un posibil favorit insa s-a autoexclus vineri din cursa.
Surse apropiate situatiei au declarat sambata ca Mexicul inclnia spre a-l propune pe guvernatorul bancii centrale, Agustin Carstens. Ministrul mexican al Finantelor a declarat joi ca Carstens ar fi cel mai bun candidat pentru inlocuirea lui Dominique Strauss-Kahn.
Carstens a fost director general adjunct al FMI timp de trei ani inainte de a se alatura administratiei presedintelui mexican Felipe Calderon ca ministru al Finantelor, in anul 2006. El a devenit seful bancii centrale a Mexicului in ianuarie 2010.
Consiliul Executiv al FMI a anuntat ca va accepta incepand de luni nominalizari pentru postul de director general si spera ca va alege un succesor pana la 30 iunie. Conducerea Fondului a subliniat ca doreste un proces de selectie transparent, deschis si bazat pe meritele candidatilor.