Masurile stabilesc o serie de conditii in care muncitorii romani si bulgari vor primi permise de munca pe teritoriul Marii Britanii, in special in cazul muncitorilor necalificati, relateaza Financial Times.
Cu toate ca Marea Britanie nu poate impiedica nici un cetatean al UE sa se stabileasca pe teritoriul sau, aceste masuri sunt asteptate sa scada numarul celor interesati sa imigreze pentru a munci, spun autoritatile britanice.
Initiativa vine pe fondul dificultatilor intampinate de Marea Britanie in precedentul val de aderare din 2004, cand Polonia si alte state est-europene au aderat la Uniunea Europeana. Atunci, Marea Britanie s-a numarat printre cele trei tari UE care nu au impus restrictii in privinta numarului de imigranti proveniti din aceste tari. Desi estimarile indicau un numar de 13.000 de imigranti, in Marea Britanie au ajuns peste 300.000 de persoane din noile state membre, in special din Europa Centrala si de Est.
[quote=Studiu British Institute for Public Policy Research, aprilie 2006] In Marea Britanie vor sosi 56.000 de imigranti din Romania si Bulgaria in primul an de dupa aderare.[/quote]
Ingrijorarile in privinta unui nou exod de tipul celui de acum doi ani au determinat autoritatile engleze sa ia masuri pentru a controla numarul celor care vor ajunge in Marea Britanie pentru a lucra. Autoritatile se tem si de disputele politice pe care numarul prea mare al imigrantilor le poate genera, conform Financial Times.
De altfel, in urma cu trei luni Alistair Darling, secretarul de stat pentru comert si industrie, a declarat ca o politica a „usilor deschise” pentru Romania si Bulgaria nu va fi eficienta. „Toti cei care se ocupa de problema imigratiei stiu ca este nevoie de un sistem administrat si controlat corespunzator”, a spus el.
Limitarea numarului de imigranti este sustinuta si de mai multe institutii, printre care Confederation of British Industry, Camera de Comert Britanica si British Hospitality Association, care au cerut o perioada de „pauza”, inainte ca muncitorilor romani si bulgari sa li se ofere acces nerestrictionat pe piata muncii din Marea Britanie.
Motivul invocat este incapacitatea economiei engleze de a absorbi un numar ridicat de imigranti, chiar daca in trecut muncitorii est-europeni au ajutat la cresterea economica.