„Problema nu este criza gazelor, ci ca nu au unde-si vinde produsele. In conditiile in care fabricile care proceseaza gaz metan stau, resursele interne sunt suficiente pentru populatie”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Octavian Ciobanu, secretar general al sindicatelor din chimie si petrochimie.
CITESTE SI: Cum s-a nascut criza gazelor dintre Rusia si Ucraina
Acesta a specificat ca in cazul in care combinatele chimice ar fi lucrat la capacitatile obisnuite, resursele interne nu ar fi fost suficiente si s-ar fi impus importuri de gaze.
Printre principalele unitati chimice si petrochimice din Romania se numara Doljchim, Amonil Slobozia, Azomures Targu-Mures, Donau Chem Turnu Magurele si Viromet Victoria.
Si Adriean Videanu, ministrul Economiei, sustine ca ar fi fost probleme daca marii consumatori de gaze ar fi lucrat la capacitatile normale.
[quote=Adriean Videanu, ministrul Economiei]Daca industria chimica si cea siderurgica ar fi functionat la capacitatea normala, am fi putut avea probleme, insa in acest moment situatia este sub control[/quote]
Daca industriile respective ar fi functionat normal, era necesara folosirea unei cantitati mai mari de combustibil alternativ (pacura, carbune – n.r.) pentru a acoperi deficitul necesar de 7 milioane mc/zi, conform lui Videanu.
In dimineata zilei de marti, 6 ianuarie, furnizorul rus de gaze naturale Gazprom a sistat total furnizarea de gaze naturale prin statia Isaccea 2, prin care se importau zilnic 4,7 milioane mc.
Sursele de furnizare a gazelor naturale in aceste conditii sunt asigurate din productia interna a Romgaz, Petrom si alti mici producatori, din depozitele de inmagazinare subterana, precum si prin cantitatile preluate, in conditii normale, prin punctul Mediesu Aurit.
Romania importa din Rusia circa o treime din necesitatile sale de gaze.
Videanu a mai spus ca Romania are rezerve de gaze pentru urmatoarele 6 luni. In perioada de iarna, Romania consuma zilnic 61,5 milioane de metri cubi de gaz. Videanu a mentionat ca, in prezent, consumul de gaze al Romaniei este acoperit din stocuri – 26 milioane mc/zi, din extractie – 33 milioane metri cubi pe zi, si din cantitatea de gaze care intra in tara prin punctul de la Mediesul Aurit -2,5 milioane mc/zi.
Ce spun distribuitorii
Principalii distribuitori de gaze naturale din Romania, E.ON Gaz si Distrigaz Sud, dau asigurari ca situatia este sub control si ca furnizarea se desfasoara la parametri de presiune normali.
„In perioada imediat urmatoare, in functie de evolutia livrarilor de gaz si de modificarea conditiilor de temperatura se vor lua toate masurile necesare pentru asigurarea alimentarii cu gaze naturale a consumatorilor”, au spus reprezentantii Distrigaz Sud.
La randul lor, reprezentantii E.On Gaz Romania au mentionat ca reducerea volumelor de gaze naturale din import, constatata in ultima perioada, a fost compensata prin utilizarea unor cantitati de gaze naturale inmagazinate anul trecut.
„E.ON Gaz Romania detine in momentul de fata un stoc de aproximativ 510 milioane mc de gaze naturale”, au precizat reprezentantii companiei.
De asemenea, Romgaz are inmagazinate in prezent 2 mld. metri cubi de gaze, potrivit lui Lucian Stancu, directorului general adjunct al companiei.