- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Marile banci au pus frana creditarii in primul semestru

08 Sep, 00:01 • gecad.net
Cresterea costurilor, blocajul de pe piata imobiliara, lipsa lichiditatilor si externalizarile de credite au determinat franarea creditarii in cazul a cel putin 6 din primele 10 banci din sistem, in prima jumatate a anului.
Marile banci au pus frana creditarii in primul semestru

Astfel, liderul sistemului, Banca Comerciala Romana (BCR), a inregistrat in primul semestru o crestere a creditelor cu 10,4% fata de finele anului anterior, pana la 40,7 miliarde lei (11 mld. euro), reducandu-si avansul din primele sase luni ale anului precedent, cand majorarea fusese de 14,3%.

La BRD, banca situata pe locul 2 dupa active, cresterea creditelor a franat de la un avans anual de 51%, la finele lui S1 din 2007, pana la 40%, cresterea anuala de la finele lui iunie 2008.

Totodata, portofoliul de credite al Bancpost, ocupanta locului 5, inregistrase o crestere anuala cu 53% la 30 iunie. In aceeasi perioada a anului anterior, creditele bancii marcasera un avans de peste 100%, de la 1,2 miliarde euro (finele lui S1 2006), pana la 2,5 miliarde euro.

In ceea priveste Alpha Bank, care se pozitiona in 2007 pe locul 7 dupa active, cresterea creditelor totale la sold la finele lui iunie, raportat la aceeasi data a anului anterior, a fost de 81%, pana la 3,54 miliarde euro. Banca a cunoscut la randul sau scaderi la nivelul ritmului de crestere, fata de majorarea raportata la finele lui iunie 2007, de 115%.

Volksbank Romania, situata pe locul 8, a marcat un avans puternic de peste 100% la credite in primul semestru, de la un sold de 1,34 miliarde euro la finele lui iunie 2007, pana la 2,89 miliarde euro la 30 iunie 2008. Cu toate acestea, la jumatatea anului anterior, Volksbank, cea mai agresiva institutie bancara din primele 10, inregistrase un avans anual al creditarii de peste 170%.

In fine, ocupanta locului 9 in clasamentul activelor, CEC Bank, a raportat la finele primului semestru o crestere cu 55% a creditelor fata de soldul de la aceeasi perioada a anului anului anterior, pana la 6,7 miliarde lei (1,82 mld. euro). La jumatatea lui 2007, cresterea anuala pe credite a bancii fusese de circa 66%.

Acest semnal s-a transmis intregului sistem bancar abia in iulie, prima luna in care creditarea a dat semne de slabire, inregistrand o majorare de 55,8% de la an la an, fata de 63,4% in iunie, in conditiile in care in lunile anterioare imprumuturile isi accentuasera in mod succesiv avansul.

Finantatorii bancilor si-au marit marjele de imprumut cu pana la 50%

Un motiv major care a condus la limitarea creditarii poate fi cresterea costurilor la imprumuturi, cauzata de scumpirea refinantarilor, cionsidera Mihai Bogza, presedintele Bancpost. Acesta admite ca avansul imprumuturilor a inceput sa franeze.

„Chiar daca trebuie sa luam in calcul si deprecierea serioasa a leului de la un an la altul, in mod clar este vorba de o incetinire a activitatii pe creditare”, a spus acesta.

De la inceputul anului si pana acum, Euribor, dobanda interbancara la euro, a crescut cu 0,25 puncte procentuale, in timp ce Ribor, cea aplicata la imprumuturile in lei, a inregistrat un avans de 2,5 puncte procentuale, de la 7,5% pe an in decembrie, la 10% pe an in prezent, au explicat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Volksbank Romania.

Scaderea lichiditatii de pe piata bancara si riscul asociat investitiilor pe piata locala, inclusa in categoria economiilor emergente, au determinat totodata finantatorii sa creasca si marjele pe care le adauga dobanzilor interbancare, chiar si cele percepute de bancile mama inregistrand un avans considerabil.

„Marjele aplicate peste Euribor au crescut cu 40-50% in prezent fata de cele existente in decembrie 2007. Intervalul variaza in functie de sursa de finantare, aceasta putand fi societatea mama sau surse alternative (o alta banca)”, au explicat reprezentantii Volksbank Romania.

Dobanzile si marjele din refinanatare s-au reflectat in costul final al creditului acordat de banci clientilor, ceea ce a condus la diminuarea valorii creditelor acordate, scazand pragul maxim de imprumut pentru care se incadrau romanii.

Stagnarea pe piata real-estate, principala cauza a franarii pe credite

In opinia lui Mihai Bogza, principala cauza a diminuarii cresterii creditelor a fost insa situatia incerta de pe piata imobilara. „Multe proiecte se afla in faza de asteptare, ceea ce are repecusiuni atat pe partea de credite acordate segmentului retail cat si pe partea finantarilor de corporatii”, a mentionat acesta.

La nivelul totalului creditelor, imprumuturile ipotecare reprezinta circa o cincime, aceasta categorie constituind ponderi serioase, in special in cadrul finantarilor acordate de banci corporatiilor.

Conform reprezentantilor Volksbank, „creditele de investitii sunt cele preferate de companii”. Astfel, la sectorul corporate, produsul de creditare preferat de clientii bancii este cel destinat finantarii proiectelor imobiliare (cu o pondere de 30% din total portofoliu).

Pe de alta parte, cresterea externalizarilor, adica a creditelor acordate de bancile locale prin intermediul bancii mama, se poate sa fi condus la inregistrarea unei usoare temperari a cresterii imprumturilor inregistrate in bilanturile bancilor, a explicat Mihai Bogza.

UniCredit, Alpha Bank, Volksbank sunt doar cateva din primele 10 banci din sistem care au mentionat ca au recurs, pentru segmentul de creditare corporate, la externalizare, pentru a scapa de costurile rezervelor minime obligatorii impuse de banca centrala.

Raiffeisen Bank a admis ca a recurs la aceasta masura chiar si pentru segmentul retail.

„La nivel de grup, avem credite externalizate si anticipam o crestere a volumului in viitor”, au mentionat reprezentantii Volksbank Romania.

Crestere de 35% prognozata pentru finele anului la creditare

Dincolo de majorarile de costuri si de stagnarea pietei imobiliare, bancherii se asteapta ca noul regulament emis de BNR pentru limitarea riscului creditarii sa conduca la randul sau la diminuarea cresterii creditelor.

Mihai Bogza atrage atentia ca regulamentul BNR vine pe fondul unei incetiniri a creditarii al nivel de sistem, ce s-a putut observa clar in iulie.

Unde se va opri cresterea creditelor in 2008? „Cred ca la finele anului ne putem astepta la o crestere anuala a imprumuturilor, in termeni reali, cu maximum 35%, si ca efect al noilor reglementari emise de BNR”, a mentionat Mihai Bogza.

Banci care au inversat trendul

Franarea cresterii pe credite nu e generala la nivelul primelor 10 banci din sistem. Cel putin 2 institutii financiare au reusit sa isi creasca si in 2008 afacerile pe creditare.

Astfel, Raiffeisen Bank Romania (locul 3 in 2007) a raportat la finele primului semestru o usoara accelerare a creditarii, crestere de 40%, pana la 2,9 mld. euro, in timp ce la jumatatea anului anterior cresterea anuala fusese de 35%.

La 30 iunie, Unicredit (ocupanta locului 5) inregistrase o crestere de 66% fata de finele lui iunie 2007, incluzand aici si creditele acordate prin intemediul bancii mama, dar majorarea se raporteaza la o crestere de doar 1% fata de rezultatul de la finele lui iunie 2007.

La 1 iunie anul anterior, banca a finalizat procesul de fuziune dintre Banca Tiriac si HVB, ambele membre ale grupului Unicredit.

Banca Transilvania si ING Bank Romania, locurile 4 si 10 in clasamentul pe 2007 dupa active, nu au publicat inca rezultate cu privire la evolutia creditelor in primul semestru din acest an.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...