Din grup fac parte 9 banci, care vor lucra pentru asigurarea lichiditatii si deblocarea pietei creditarii si incearca sa determine Bruxelles-ul si BCE-ul sa isi extinda sustinerea dincolo de noile state membre, cum ar fi Polonia si catre potentialii membrii, cum ar fi Serbia si Ucraina, tari asteptate sa adere curand la Uniune, conform Financial Times.
Herbert Stepic (foto), directorul executiv al bancii austriece Raiffeisen International, initiatorul acestei actiuni, a declarat ca este important ca orice actiune de sustinere a sistemului bancar sa nu se limiteze la Europa de Vest.
„Am luptat timp de 50 de ani sa eliberam aceste state de comunism si acum avem in regiune o piata libera, iar cand vremurile sunt neprielnice, nu putem lasa aceste tari singure”, a spus acesta.
Stepic a mentionat pentru Financial Times ca suportul financiar ce ar putea fi acordat acestor state este relativ modest in comparatie cu sumele oferite de Uniune pentru bancile din vestul Europei.
Produsul intern brut (PIB) al tuturor statelor ex-comuniste din Europa Centrala insumeaza in prezent 740 miliarde euro, iar cele din Europa de Est – 270 miliarde euro, comparativ cu PIB-ul Austriei, care singura detina un PIB de 290 miliarde de euro.