Reuniunea de la Londra are in vedere stabilirea agendei summit-ului ce se va derula pe 24-25 septembrie la Pittsburgh.
Astfel, pe fondul revenirii unora dintre economiile de la nivel mondial, s-a nascut ideea ca pietele nu ar mai avea nevoie de spirjinul oferit de autoritati. Sustinatorii acestor opinii cred ca guvernele ar trebui mai degraba sa se ocupe de marile deficite bugetare create din cauza fondurilor masive pe care le-au aruncat in piete, sub forma de stimuli financiari.
Marea Britanie si Statele Unite ale Americii se opun insa acestei solutii, si sustin ca ar fi periculos sa fie retrasi acesti stimuli, in special economici. Tema este de asteptat sa genereze cele mai aprinse dezbateri la Londra, scrie Wall Street Journal.
Una din cele mai aprinse teme de discutie la G20 va fi si cea legata de sistemul in functie de care se vor acorda primele si bonusurile executivilor din banci. Franta si Germania au propus limitarea acestor bonusuri, iar Marea Britanie si SUA s-au impotrivit, initial. Cu toate acestea, in ultimele zile oficialii britanici au declarat ca sustin la randul lor pozitia Germaniei si Frantei.
Astfel, potrivit lui Adair Turner, seful Autoritatii de Finante din Marea Britanie, citat de Wall Street Journal, bancilor care se bucura in prezent de profitabilitate li s-ar putea indica sa isi indrepte profiturile spre rezerve de capital si nu spre bonusuri si dividende.
O alta tema aprinsa ce va fi adusa in discutie va fi cea a capitalurilor bancare. Turner a mentionat ca bancilor de dimensiuni mari a caror evolutie influenteaza puternic piata financiara ar putea sa le fie impuse conditii mai stricte in privinta adecvarii capitalurilor.
Reuters da cateva detalii si in privinta celorlalte teme care se afla pe agenda intalnitii G20.
Rezerve de lichiditate – In cadrul reuniunii se va discuta daca bancile ar trebui sa dispuna de mai multe resurse de lichiditate, care sa le ajute sa faca fata situatiilor de criza.
Agentiile de rating – G20 vrea inregistrarea si supravegherea acestora pana la finele lui 2009. Uniunea Europeana a adoptat o lege privind inregistrarea si supravegherea directa a institutiilor, iar administratia Obama vrea ca noile reglementari sa anuleze conflictele de interese care implica agentiile si a anuntat ca doreste mai multa transparenta din partea acestora.
Supravegherea financiara – G20 are in vedere cresterea gradului de supraveghere financiara in privinta riscului sistemic, atat la nivel local cat si la nivel international.
Liderii Uniunii Europene au stabilit ca se va crea un Comitet European pentru Riscul Sistemic, gazduit de Banca Centrala Europeana, care va fi infiintat in 2010.
Hedge Fund-urile – Se va discuta daca hedge fundurile care depasesc o anumita marime trebuie autorizate si obligate sa raporteze date autoritatilor de supraveghere.
Derivative – G20 are in vedere impunerea mai multor standarde pentru contractele derivate.
Contabilitate – Reprezentantii G20 au fost de acord ca normele contabile au fost cele care au condus la amplificarea crizei globale si doresc ca acestea sa fie schimbate pana la finele lui 2009.