- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Masura BNR de nepublicare a cotatiilor interbancare trateaza efectele, nu cauza, spun analistii

27 Oct, 00:01 • gecad.net
BNR si-a propus sa diminueze "contaminarea" bancilor una de la alta cu dobanzi nerealiste pe piata interbancara, prin masura de sistare a publicarii, in cazuri speciale, a cotatiilor Robid/Robor. Mai eficient ar fi fost insa ca BNR sa se asigure ca nu se ajunge la aceasta situatie, umbland la cauzele care au generat nivelurile uriase de dobanzi, si nu la efecte, spun unii analisti financiari.
Masura BNR de nepublicare a cotatiilor interbancare trateaza efectele, nu cauza, spun analistii

Care este rolul masurii luate de banca centrala? Adrian Vasilescu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale, a mentionat pentru DailyBusiness.ro ca reglementarea doreste sa preintampine aparitia unor anomalii, asa cum s-a intamplat zilele trecute pe piata interbancara, in care bancile au preluat unele de la altele cotatiile de dobanzi, desi acestea nu reflectau realitatea.

„Au fost cazuri de banci care, neparticipante in acea zi cu trazactii pe piata interbancara, si doar privind cotatiile de 40% ale institutiilor de credit care au facut tranzactii, au crescut dobanzile la acest nivel, desi nici macar nu era unul real. Era doar rata afisata si nu cea la care s-au facut trazactii pe interbancar”, a mentionat purtatorul de cuvant al bancii centrale.

BNR a dorit prin decizia referitoare la suspendarea publicarii cotatiilor sa preintampine acest posibil efect de contaminare, pe viitor.

Adrian Vasilescu a explicat insa ca bancile nu au limitari in privinta dobanzilor pe care le vor stabili la credite sau a dobanzilor la care se vor imprumuta pe interbancar. Asta inseamna ca si in viitor dobanzile la creditele variabile in lei vor putea fi stabilite pe piata interbancara si nu in functie de cotatiile publicate de banca centrala.

„Intr-adevar, dobanda interbancara Robor afisata de banca centrala va putea fi luata ca referinta de catre bancile comerciale in acordarea de credite. In cazuri in care bancile considera, spre exemplu, ca e vorba de un credit caruia i se asociaza un risc foarte mare, acestea pot stabili la nivelul institutiei un nivel al dobanzii de referinta, dupa care se vor ghida”, a explicat pentru DailyBusiness.ro Ion Dobrica, directorul general adjunct al Bancii Comerciale Carpatica.

Reactiile din piata ale bancilor vizavi de decizia BNR au fost diferite. Spre exemplu, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, a sustinut ca pentru a preintampina trasferarea dobanzilor mari la care bancile se imprumuta pe piata interbancara, clientilor, le va propune debitorilor CEC sa isi negocieze dobanda la credite pornind de la referinta bancii, care este de 10,5%, acesteia urmand sa i se adauge o marja.

Alte voci sustin ca BNR a luat o decizie care nu ataca adevaratele probleme din piata. „Cred ca BNR ar fi trebuit sa se gandeasca sa solutioneze cauza care a condus la rate de asemenea nivel in piata si nu consecinta”, sugereaza Rozalia Pal, economist sef la Unicredit Tiriac.

Explicand, aceasta a mentionat ca pe piata interbancara exista suficienta lichiditate, dar modalitatea in care bancile se imprumuta intre ele ar fi trebuit mai bine stabilita, deoarece fondurile circula greoi intre banci, ceea ce ce a fost una dintre cauzele care au condus la aparitia acestor niveluri de dobanzi.

In plus, mentioneaza aceasta, este clar ca miscari ale dobanzilor pe piata interbancara mult peste sau sub nivelul de referinta al dobanzii BNR nu ar trebui sa fie normale, dar nu s-a stabilit cat pot varia in plus sau in minus dobanzile fata de cea de referinta, a mai spus Rozalia Pal.

Directorul general adjunct al Bancii Comerciale Carpatica, Ion Dobrica, sustine ca e vorba de o decizie binevenita, in situatia in care s-a ajuns la anomaliile din ultimele zile de pe piata interbancara.

Ce schimbari ar putea produce masura bancii centrale? Efectul de contaminare, despre care vorbea Adrian Vasilescu, nu se poate spune ca este anulat. Bancile au in continuare acces la cotatiile de dobanzi afisate pe interbancar, in conditiile in care acestea sunt facute publice, spre exemplu pe aplicatia Deal Reuters, a mentionat Ion Dobrica.

Adrian Vasilescu mizeaza insa si pe rolul de semnal transmis de banca centrala: „de la cote de 27% pe an joi la dobanzile interbancare, am vazut o scadere pana la 18% pe an vineri”.

Scaderea din ultimul timp a dobanzilor de pe piata interbancara a fost generata insa si de faptul ca bancile tocmai au incheiat perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta la banca centrala, si au trecut si de data limita pentru platile la bugetul de stat. Reducerea presiunii pe lichiditate a permis astfel micsorarea nivelului.

Cat de eficienta este masura BNR se va putea vedea saptamana aceasta, cand decizia Consiliului de Administratie al BNR va fi publicata in Monitorul Oficial.

Oricum, reprezentantii pietei bancare sunt de parere ca dobanzile vor reveni la normal, in urmatoarele zile. „Ma astept ca acestea sa se situeze intre 13 si 14% pe an”, a declarat Rozalia Pal.

Opinia este sustinuta de Ion Dobrica, acestea estimand ca vom asista in curand la normalizarea pietei. Acesta a mentionat totodata ca banca a avut si in perioada de criza de pe piata interbancara acces la lichiditati la costuri „normale”, si sustine ca nu a observat un blocaj la nivelul circulatiei fondurilor intre banci.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...