Pe scurt, noua prevedere mentioneaza ca bancile pot lua in calcul la acordarea creditelor ipotecare un grad mai mare de indatorare pentru debitori decat pana in prezent.
BNR nu precizeaza insa care sunt modalitatile prin care bancile pot lua in calcul un grad mai mare de indatorare pentru creditele ipotecare, ci lasa la latitudinea bancilor aceste masuri.
Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, considera ca actualele prevederi nu vor permite in niciun caz relansarea creditarii pe ipotecare, dar ar putea frana caderea rapida a acestui segment.
„Pentru a se debloca imprumuturile de pe segmentul ipotecar ar fi nevoie ca preturile la case sa fie din nou pe crestere, asa incat si bancile sa simta ca nu isi asuma un risc prea mare in privinta acestor credite”, a mentionat acesta.
„Cred ca bancherii care acorda mai mult imprumuturi in lei vor avea de profitat de pe urma acestui regulament, acestia fiind si cei care au solicitat BNR schimbarea modificarilor regulamentului”, a spus acesta.
Nicolae Chidesciuc considera ca, in conditiile devalorizarii leului, nu mai exista cerere pentru credite in valuta, si nici bancile nu mai au valuta din cauza inchiderii liniilor de credit de la bancile mama.
In schimb, in cazul in care bancile care au fonduri pentru creditarea in lei, ar putea creste gradul maxim de indatorare pentru aceste produse daca vor considera ca riscul asociat clientului caruia ii acorda creditul permite acest lucru.
„In ultimul timp, dobanzile au crescut mult la creditele in lei, iar daca bancile nu vor mai lua in calcul aceasta crestere, la calcularea ratei de credit, este posibil sa obtina un grad de indatorare mai mare pentru acel client”, considera Chidesciuc. Acesta a mentionat ca noua masura a BNR il determina sa mizeze in continuare pe cresterea nominala a creditarii cu 5% in 2009, desi anterior luase in calcul scaderea acestei estimari.
Factorul cel mai important in incetinirea creditarii este fara nici un dubiu reducerea disponibilitatii finantarii externe pentru banci si scumpirea substantiala a acesteia, sustine Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.
Prin urmare, considera acesta, decizia BNR nu va debloca piata imprumuturilor ipotecare, deoarece va avea doar un efect marginal, intrucat creditele ipotecare s-au acordat mai mult in valuta, iar acum, in conditiile deprecierii leului, nu mai exista cerere pentru aceste produse.
Anterior aparitiei modificarii, mai multi bancheri, care conduc banci cu afaceri importante pe piata imobiliara, au solicitat in mod repetat bancii centrale sa asigure reglementari diferentiate pentru creditele ipotecare si pentru cele negarantate.
Acestia, intre care se afla si Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania, au cerut BNR sa sa permita un grad mai mare de indatorare pentru primele, in conditiile in care, acoperirea cu garantii reale ale creditului elimina o mare parte din riscul asociat imprumutului.
Conform presedintelui bancii, institutia nu se confrunta la finele anului trecut cu restrictionarea liniilor de finantare din exterior, desi a admis ca, in actualele conditii, de criza, este posibil ca aceasta sa se produca in viitor.
Cum vor calcula bancile un grad mai mare de indatorare pentru creditele ipotecare?
Pentru a vedea la ce solutii pot apela bancherii, analistii au mentionat ca este nevoie de forma definitiva a hotararii bancii centrale, care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Ionut Dumitru sustine insa ca nu crede ca se va ajunge la eliminarea testului de stres pentru creditele ipotecare, prin care bancile iau in calcul la stabilirea ratei creditului atat riscul de dobanda cat si pe cel valutar. „Ultimele norme ale BNR cu privire la aplicarea unui stres-test legat de cursul de schimb si de dobanda au mai degraba un caracter prudential, adaptat la realitatile economice actuale, si nu neaparat un caracter restrictiv”, a mentionat el.