Masurile aprobate miercuri prevestesc majorari chiar si mai mari de taxe pentru anul viitor, in contextul unui avans economic lent, informeaza [url=http://www.bloomberg.com/news/2012-07-04/france-raises-taxes-on-wealthy-companies-to-narrow-budget-gap.html ]Bloomberg[/url].
Astfel, din totalul de 7,2 miliarde de euro, 2,3 miliarde de euro vor proveni dintr-o taxa exceptionala pe activele persoanelor bogate. Alte 898 de milioane de euro vor rezulta din incheierea perioadei de scutire pentru plata unei taxe.
Aceste masurile includ si taxe suplimentare pentru companiile petroliere si financiare, precum si introducerea unui impozit pe dividende si cresterea taxelor pe optiuni de achizitie de actiuni.
[quote=Pierre Moscovici, ministrul de Finante]Ne confruntam cu o situatie economica si financiara extrem de dificila.[/quote]
Pierre Moscovici a mentionat ca celor mai bogate familii si marilor companii li se va cere sa contribuie la veniturile bugetare. „In 2012 si 2013, efortul va fi deosebit de greu”, a subliniat el.
Curtea de Conturi din Franta a anuntat, la inceputul saptamanii, ca guvernul trebuie sa identifice venituri suplimentare si reduceri de cheltuieli de 6-10 miliarde de euro pentru acest an si de 33 de miliarde de euro anul urmator pentru a respecta angajamentele privind deficitul bugetar.
Franta plateste o dobanda de 2,55% la imprumuturile accesate pe 10 ani, fata de 6,21% in cazul Spaniei si 5,71% in cel al Italiei.
Aceasta rectificare bugetara adoptata de Franta inverseaza politica promovata de fostul presedinte Nicolas Sarkozy, care a redus taxele pentru bogati, declarand ca acestia vor fi incurajati astfel sa ramana in tara, si a eliminat impozitul pe salariu pentru orele lucrate suplimentar.
Francois Hollande, actualul presedinte, a declarat ca bugetul pe 2013 va readuce taxele pentru bogati cu active de peste 1,3 milioane de euro la nivelul de dinanintea reducerii lor de catre Sarkozy.
Companiile franceze cu venituri de peste 250 milioane de euro vor achita o parte din impozite mai devreme in acest an. De asemenea, societatile vor plati o taxa de 30% pe optiunile pentru achizitia de actiuni, in crestere de la 14%. Directorii care primesc prime, vor plati, de asemenea, o taxa mai mare, de 10%, fata de 8% in prezent.
Masurile pentru bugetul pe 2013 include si o majorare la 75% a taxei pentru persoanele care castiga peste 1 milion de euro.
Totodata, guvernul a anuntat reduceri de cheltuieli. Astfel, in perioada 2013-2015, autoritatile intentioneaza sa reduca numarul de angajati publici cu 2,5% anual, dar si costurile operationale – inclusiv cu parcul auto – cu 10% anual.