Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede taxarea contractelor part-time. Această decizie vine după ce Curtea Constituțională a decis pe 14 decembrie ca această prevedere este legală și trebuie aplicată, deși suprataxarea contractelor cu jumătate de normă a fost criticată de dur de analiștii economici.
Concret, în cazul salariaților cu norme reduse, contribuțiile sociale vor fi plătite prin raportare la salariul minim aferent unei norme întregi, nu în funcție de numărul de ore lucrate.
În momentul de față, inflația a ajuns la un nivel record de 17 %, iar românii se confruntă cu un val de scumpiri și abia fac față cheltuielilor. Potrivit estimărilor specialiștilor prețurile pentru produsele de bază au crescut deja cu 40%. În plus, 35% din populație este cu risc crescut de sărăcie.
Camera Deputaților a adoptat în data de 16 noiembrie legea privind Ordonanța de Urgență 16 dată de Guvern în august, care a introdus măsuri fiscale și taxe noi, atât de la 1 august, cât și unele care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023. Totuși, parlamentarii au venit cu o serie de schimbări.
Parlamentarii USR au depus amendamente la ordonanță pentru eliminarea supraimpozitării contractelor cu normă parțială de lucru (part time). Cu toate acestea, parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat menținerea suprataxării contractelor, conform economedia.ro
De asemenea, Camera Deputaților a decis ca impozitele pentru locuințe nu vor mai crește până în 2025.
Economistul Adrian Negrescu spune că această măsură este un puternic de alarmă pentru angajați și oamenii de afaceri din România. Practic, din cauză lăcomiei Guvernului, se vor pierde din nou locuri de muncă, a avertizat expertul.
„Acum sunt 1,1 milioane de contracte din care jumătate nu au în spate o plată de taxe integrală, deci sunt contracte afectate de această supraimpozitare. Eu estimez undeva între 200 – 300.000 de contracte care vor fi afectate de această decizie.
Dincolo de femeile de serviciu, cazul prezentat cam de toată lumea, vă mai prezint și cazul mamelor, femeile care stau cu copiii acasă și care-și permiteau să se ducă la serviciu 2 – 3 ore maxim pe zi. Și pentru aceste doamne va interveni această problemă și probabil vor rămâne fără acele locuri de muncă parțiale pe care le aveau.
E o decizie fără cap și coadă, fără un studiu de impact.
Dacă până acum la o oră de activitate plăteai 119 lei taxe, din 1 august plătești 1.083 lei taxe valoare valabilă și pentru două ore.
Nu are nicio logică economică, niciun fel de fundament dincolo de suspiciunea autorităților că mulți oameni de afaceri înceatcă să facă evaziune pe zona asta de muncă raportând mai puține ore de activitate decât prestează ei sau angajații lor. Problema putea fi rezolvată prin autorități care să facă controale”, a declarat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.