Mai multi ministrii ai Finantelor din Europa de Est au „alertat” Comisia, prin scrisori, ca masurile ar putea afecta cresterea economica din regiune, scrie publicatia, fara a preciza sursele informatiilor.
Der Standard noteaza ca reglementarile ar putea fi incompatibile cu directivele UE privind libera circulatie a capitalului, un principiu aflat la baza pietei interne a UE.
Banca centrala a Austriei si autoritatea de reglementare a pietelor financiare, FMA, au propus in noiembrie un set de masuri privind activitatea marilor banci austriece, menite sa asigure ratingul AAA al Austriei, potrivit Mediafax.
Astfel, bancile cu prezenta internationala semnificativa, respectiv Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, ar trebui sa se asigure ca creditarea efectuata de acum inainte de subsidiarele straine nu va depasi dincolo de 110% depozitele si finantarea atrase de pe pietele locale unde functioneaza.
Reprezentanti ai autoritatilor bancare din 17 tari, printre care si Romania, se intalnesc miercuri la Viena pentru a discuta propunerile bancii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de bancile austriece.
Banca Nationala a Romaniei este reprezentata de un viceguvernator.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru ca discutiile de miercuri de la Viena vizeaza implicatiile noilor cerinte de majorare a capitalului pentru bancile europene si posibilele efecte negative asupra tarilor emergente.
Citeste si: [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bancile-austriece-inchid-usa-ce-ascund-negocierile-dintre-bancheri-de-la-viena-72590/]Bancile austriece inchid usa? Ce ascund negocierile dintre bancheri de la Viena[/url]