„Asia Mica”
este unul din modelele de business care ar putea fi de succes in perioada post criza, spune consultantul. Acesta implica folosirea de munca ieftina si bine calificata, in zonele unde romanii sunt deja recunoscuti pentru competentele lor deosebite, cum ar fi IT-ul sau serviciile de call – center.
Potrivit unei estimari McKinsey, salariul mediu din Romania va fi depasit in curand de cel din orase din China precum Beijing si va fi foarte apropiat de castigul salarial mediu din intrega China, recunoscuta in ultimii ani pentru forta sa de munca ieftina.
„Salariile din China cresc anual cu 15 – 16% in timp ce la noi stagneaza. Romania va avea una din cele mai ieftine forte de munca”, a spus Caramitru, atragand atentia ca acesta va deveni un atu major pentru Romania in ochii investitorilor, in raport cu alte tari din jur.
Modelul Sylvester Stallone, care implica atacarea unor piete ocolite pana acum de investitori, si care pot asigura o crestere rapida, este un posibil business de succes al viitorului.
Spre exemplu, Caramitru considera ca retailul ar trebui sa se indrepte spre zona rurala testata prea putin pana acum de lanturile de magazine. In plus, agricultura, care nu functioneaza acum din cauza ca domeniile agricole sunt foarte faramitate, ar putea asigura o crestere puternica oamneilor de afaceri care vor forma mari exploatatii.
Cautatorul de aur este un alt tip de business propus de Caramitru. „Ca manager aleg cu ce client vreau sa am de a face ca sa pot creste”, suna definitia pe care consultantul a dat-o acestui model.
In fine, cel de-al patrulea model model propus de consultant presupune furnizarea de servicii catre acele zone unde sectorul public nu face fata. Cele mai interesante zone ar putea fi domeniul sanatatii, educatiei, zone unde au aparut deja modele de succes si in business-ul privat.
Indiferent de domeniile in care sunt implicati, managerii locali ar trebui in viitor sa incerce sa se concentreze mai puternic pe o linie de business si nu sa devieze spre alte sectoare, asa cum s-a intamplat de exemplu inainte de criza, spune Caramitru.
In plus, acestia ar trebui sa incerce sa isi diversifice sursele de finantare, listandu-se la bursa sau atragand investitori privati, in loc sa apeleze doar la credite bancare.
In opinia consultantului, cea mai mare problema cu care se confrunta in prezent Romania este ca nu dispune de fonduri proprii, romanii nefiind invatati sa economiseasca, ceea ce a facut ca tara sa se indatoreze foarte mult in ultimii ani.
Pe de alta parte, Valetin Lazea, economistul sef al bancii centrale, prezent la acelasi eveniment, spune ca romanii au o capacitate redusa de economisire, prin urmare se pot dezvolta doar prin fonduri provenite din afara.
Fie ca apeleaza la fonduri externe sau se dezvolta prin economii proprii, Romania ar trebui sa puna accentul in perioada urmatoare pe dezvoltarea exporturilor, ceea ce i-ar permita sa isi scada considerabil deficitele externe, sunt de parere ambii economisti.