„Problema absortiei nu mai este capacitatea de a elabora, care s-a imbunatatit semnificativ. Volumul de proiecte este din ce in ce mai mare, uneori depaseste fondurile disponibile. Problema s-a mutat pe implementare si finantare”, a explicat Tanczos, citat de Mediafax.
El a aratat ca exista o reticenta a autoritatilor locale si a altor institutii publice fata de banci, desi in ultima perioada institutiile de credit dispun de fondurile necesare pentru a finanta proiectele care beneficiaza de granturi europene.
„Astazi, bancile dispun de acele lichiditati necesare pentru lansarea proiectelor, cel putin in aceasta faza. Din punctul meu de vedere, pentru institutiile publice principala problema o reprezinta lipsa de expertiza. Este mult mai usor sa ceri bani de la buget”, a adaugat secretarul de stat in MDRT.
La randul sau, Catalina Melita, directorul Autoritatii de Management pentru programul Operational Sectorial „Cresterea competitivitatii economice”, spune ca aproximativ 13% din aplicantii care au proiecte eligibile si aprobate se retrag din cauza ca nu gasesc fonduri de cofinantare.
In cadrul programului, circa 80% din valoarea totala de 3 miliarde de euro este destinata companiilor private, sub forma schemelor de ajutor de stat, iar cheltuielile neexigibile pot merge pana la 20% din valoarea proiectului.
Programele de crestere a competitivitatii se adreseaza companiilor care nu obtin o rata interna de rentabilitate mai mare de 13%, ceea ce face ca bancile sa le considere putin atractive pentru creditare.