Dupa ce Comisia Europeana a deschis mai multe anchete in cazul privatizarilor din Romania, pentru incalcarea legilor concurentei, AVAS spune ca va renunta la clauzele suplimentare din contractele de privatizare, pastrand doar criteriul pretului. Practic, se va urma exclusiv exemplul celei mai recente privatizari, Electroputere Craiova.
Contractul de privatizare a societatii Automobile Craiova, semnat in acest an, ar putea fi renegociat daca Comisia Europeana va constata, in urma anchetei, ca statul roman a acordat ajutoare de stat companiei Ford, pentru a o determina sa investeasca la Craiova.
Potentialul esec al privatizarii defunctei Daewoo a agitat apele la AVAS, care a decis ca de acum inainte criteriul primordial va fi pretul si asta pentru a evita toate problemele legate de concurenta, ridicate de Uniunea Europeana, a spus pentru DailyBusiness Constantin Botez, vicepresedinte al institutiei.
„Vom alege oferta cea mai buna. Nu mai putem impune conditii privind pastrarea numarului de salariati, a obiectului de activitate, nu vom mai acorda facilitati la plata, pentru ca, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, trebuie sa respectam standardele prevazute de Comisia Europeana. Acestea prevad ca intr-o astfel de tranzactie comerciala primeaza in principal pretul”, a declarat Botez.
Vicepresedintele AVAS a explicat ca negocierea contractului de privatizare a societatii Electroputere Craiova a fost primul „experiment” in acest sens.
„Nu am mai putut impune clauze privind mentinerea obiectului de activitate, a numarului de salariati. Singurul lucru pe care l-am putut cere celor de la Al Arrab a fost sa plateasca datoriile si sa asigure capitalul de lucru. In conditiile in care vor investi circa 50 de mil.euro in dezvoltarea activitatii, inseamna ca vor sa faca productie, nu speculatii”, a declarat Botez.
AVAS a anuntat ca vrea sa vanda pana in 2008 toate cele 65 de societati unde detine pachete majoritare de actiuni si alte aproape 300 de societati cu pachete minoritare.
In 2006, AVAS a incheiat 46 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, prin negociere sau licitatie, potrivit raportului de activitate. In acest an, cele mai importante privatizari au fost vanzarea pachetelor majoritare de actiuni la Automobile Craiova, catre Ford Motor Company, si Electroputere Craiova, catre firma Al Arrab din Arabia Saudita.
„La unele dintre societatile pe care vrem sa le vindem in perioada urmatoare deja am demarat privatizarea, iar la celelalte urmeaza sa demaram la inceputul anului viitor. AVAS a primit sarcina de la Guvern sa finalizeze cat de repede posibil privatizarea portofoliului existent, iar termenul-limita este 2008, conform cerintelor europene”, a afirmat vicepresedintele AVAS, Gyerko Laszlo.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va obtine in acest an venituri din privatizare de 594 milioane de lei (172,5 mil.euro), fata de 7,91 miliarde de lei în anul 2006 (2,3 mld.euro), cand a fost privatizata BCR, pentru care statul a incasat 2,2 miliarde de euro. Veniturile totale ale AVAS in acest an sunt estimate la 1,2 miliarde de lei, potrivit bugetului institutiei.
Asteptari mari pentru Antibiotice si Oltchim
AVAS considera ca cele mai importante privatizari in 2008 vor fi cele ale producatorului de medicamente Antibiotice Iasi si combinatului chimic Oltchim. Doua societati profitabile, conform datelor financiare transmise de companii, la care AVAS detine pachetul majoritar de actiuni.
„Sunt doua societati performante, la care am tot amanat privatizarile, pentru a incheia procesul de reorganizare si investitiile in retehnologizare. Acum sunt doua societati pe picioarele lor, pe care le putem vinde la un pret foarte bun”, a precizat vicepresedintele AVAS.
Pericolele criteriului pret
Analistii economici cred ca noua „lege”AVAS, in cazul privatizarilor, in care cine da mai mult castiga, este una normala, intr-o economie normala. Cum insa economia romaneasca se afla inca intr-un proces de transformare, privatizarile la pretul cel mai bun pot atrage pericole majore.
„Este bine sa avem un singur criteriu prioritar. Trebuie insa ca AVAS sa emita o hotarare in acest sens, pentru ca avem o legislatie care presupune negocieri si altele”, considera directorul de cercetare a Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea. El spune ca decizia AVAS vine in ceasul al 13-lea, cand mai toate companiile importante au fost privatizate. Voinea vorbeste si de capcanele pretului cel mai bun.
„Sa alegi pretul cel mai mare drept criteriu, inseamna ca orice firma fantoma poate sa vina sa preia o societate si apoi sa faca ce vrea cu firma respectiva. S-au intamplat astfel de cazuri si ma tem ca, fara alte criterii oficiale, vom transforma societatile aflate in portofoliu AVAS in subiecte de afaceri, de pilda, imobiliare”, a mai spus Voinea.
Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca decizia AVAS de a schimba regulile „jocului” privatizarii vine prea tarziu si nu va face decat sa dea apa la moara Comisiei Europene care „s-a apucat sa caute prin jaful la scara larga practicat pana acum”.
„Nu mai au cine stie ce de privatizat, asa ca impactul va fi unul de nimic. De ce nu au privatizat Petrom-ul, Electricele, Romtelecom-ul, Dacia sau BCR-ul tinand cont de cea mai buna oferta financiara”, a declarat Serbanescu.
Analistii economici: Listarea la bursa, cea mai corecta privatizare
Analistii economici considera ca cea mai eficienta si impartiala metoda prin care statul putea sa scape de pachetele de actiuni detinute la societatile comerciale era sa le listeze la bursa.
„Oltchim si Antibiotice ar trebui privatizate pe bursa. Si asa sunt listate. Ar trebui ca pachetele de actiuni sa mearga in ringul bursier, acolo unde pretul intr-adevar decide”, a declarat Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata.
Ilie Serbanescu spune ca acest lucru nu se va intampla niciodata, invocand interesele politico-economice din jurul acestor privatizari.
„Daca ajung la bursa, nu mai pot fi controlate aceste privatizari. Asa, le dam cui trebuie. Cum Petrom a ajuns la austrieci, cand ei detineau presedintia CE, Enel la italieni, Dacia la francezi, coincindenta sau nu tocmai cand detineau fraiele Comunitatii Europene, asa se va intampla si de acum incolo, cat mai avem ceva de privatizat”, a declarat Serbanescu.
Pe bursa, la licitatie sau prin negociere directa, indiferent de varianta, AVAS este decisa sa scape de toate societatile aflate in portofoliu si asta cat mai repede.
„Dupa ce, in ultimii doi ani, am privatizat in jur de 100 de societati comerciale, speram ca in anul viitor sa terminam intregul proces. Bineinteles, de la caz la caz, vom discuta cu investitorii in asa fel incat sa vindem celui care va pastra obiectul de activitate. Nu vrem sa transformam tara intr-una de consum, de mall-uri, ci sa facem productie. Aceasta va fi prioritatea noastra”, a mai declarat vicepresedintele AVAS, Constantin Botez.