„Obiectivul nostru este ca anul acesta sa avem un contract semnat pentru proiectul unui spital la cheie. In functie de dimensiune, estimez ca in 2-3 ani il vom livra pe primul”, a declarat marti Alin Patrascu, director executiv Medicare Technics.
Patrascu a mentionat ca aceste spitale (care vor avea un numar de paturi cuprins intre 20 si 80) vor fi realizate in parteneriat cu companii de constructii. Spre comparatie, un spital judetean modern are intre 300 si 500 de paturi.
Potrivit lui Patrascu, costul realizarii unui spital variaza intre 10 si 100 milioane euro. Din aceasta suma, circa 60%-70% reprezinta costul constructiei si al amenajarilor nemedicale, iar costul cu echipamentele medicale insumeaza 30%-40% din total.
Mugur Stancu, presedintele Consiliului de Administratie Medicare Technics, estimeaza ca durata de realizare a unui spital la cheie este de cel putin 18 luni si ca in urmatorii cinci ani numarul de spitale private va creste continuu.
Medicare Technics vizeaza atingerea unei cifre de afaceri de 16,5 milioane euro in 2008 pe piata echipamentelor medicale de inalta performanta, in crestere cu 30%, pe fondul cresterii cererii de facilitati chirurgicale si de diagnostic imagistic ale clinicilor private. Totodata, compania mizeaza in acest an pe un profit operational intre 10%-11% din cifra de afaceri.
Anul trecut, compania, care are printre parteneri pe General Electric Healthcare, a inregistrat o cifra de afaceri de 12,3 milioane euro, cu 66% mai mare decat in 2006. Circa 76% din vanzari au fost asigurate de sectorul privat, iar restul de sectorul public. Pentru 2008, Medicare Technics estimeaza ca veniturile din sectorul privat vor ajunge la 80% din business-ul companiei, in vreme ce ponderea veniturilor din domeniul public se va reduce la 20%.
Piata echipamentelor medicale va atinge 180 mil. euro in 2008
Piata totala a echipamentelor medicale s-a ridicat anul trecut la 150 milioane euro si va creste anul acesta cu 20%, estimeaza Mugur Stancu, presedintele Consiliului de Administratie Medicare Technics.
Stancu apreciaza ca ponderea sectorului public in totalul pietei a fost de 70% anul trecut, iar sectorul privat a reprezentat 30% din piata. „Pe sectorul privat, Medicare Technics are o cota de 30%, iar in sectorul public de 4%”, a adaugat Stancu.
Veniturile din sectorul public, desi mari, sunt considerate exceptionale, din cauza lipsei de continuitate, in vreme ce veniturile din sectorul privat sunt trecute la categoria curente, potrivit lui Stancu.
Reprezentantii companiei au mai spus ca Medicredit Leasing asigura prin finantare circa 30% din business-ul Medicare Technics ca volum si circa 70%, ca valoare.
Medicare Technics a echipat pana in prezent peste 150 de sali de operatie in 90% din spitalele publice din Romania si de doi ani este liderul pietei in echiparea clinicilor private de imagistica medicala, potrivit estimarilor proprii.
Medicare Technics este furnizor de solutii medicale publice si private si distribuie echipamente medicale de varf la nivel mondial prin diviziile de imagistica, ORL si oftalmologie, echipamente pentru spitale si project management.