De asemenea, „prevenirea oricarui prejudiciu adus sanatatiii acestora ca urmare a conditiilor de munca, protectia activitatii lor impotriva riscurilor, rezultand din prezenta factorilor ce pot prejudicia sanatatea lor, plasarea si mentinerea lucratorului intr-o activitate corespunzatoare aptitudinilor sale fiziologice si psihologice, in general – adaptarea muncii pe masura posibilitatilor omului si pe fiecare om corespunzator sarcinii lui”.
In tara noastra, activitatea de medicina muncii este obligatorie si este reglementata de Legea Securitatii si Sanatatii in Munca nr. 319/2006 si Hotararea nr. 355 din 11 aprilie 2007, privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Angajatorii din orice domeniu de activitate atat din domeniul public, cat si din cel privat, sunt obligati sa respecte reglementarile in vigoare privind prevenirea, depistarea si dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie.
Cele mai eficiente metode de evaluare a starii de sanatate a lucratorilor in relatie cu expunerea la riscuri profesionale sunt examenele medicale de medicina muncii.
Necesitatea acestor examene medicale s-a impus pe masura ce s-a constatat ca practicarea unor activitati sau exercitarea acestora in anumite conditii au contribuit la afectarea starii de sanatate a respectivilor lucratori.
Serviciile medicale obligatorii prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajare in munca,examenul medical de adaptare la locul de munca, examenul medical periodic, examenul medical la reluarea activittatii, promovarea sanatatii la locul de munca.
In cazul sectoarelor cu riscuri: alimentar, farmaceutic, munca la inaltime, munca la curenti de medie sau inalta tensiune, aprovizionare cu apa, servicii catre populatie, cazare colectiva, piscine, salubritate, etc., examenele medicale se pot completa cu examinari specifice la indicatia medicului de medicina muncii.
Finalitatea acestor examene medicale se concretizeaza in completarea fisei de aptitudine numai de catre medicul de medicina muncii, care stabileste aptitudinea, inaptitudinea lucratorului pentru locul de munca respectiv sau eventuala aptitudine conditionata de vindecarea diverselor afectiuni.
In toate unitatile, care au un numar de cel putin 50 de lucratori, este obligatorie organizarea „Comitetului de securitate si sanatate in munca”, care functioneaza dupa regulamentul propriu si din care trebuie sa faca parte medicul de medicina muncii al unitatii respective.
Angajatorul impreuna cu membrii comitetului asigura echipamentul de lucru, echipamentul de protectia muncii, alimentatia de protectie, materiale igienico-sanitare, respectarea masurilor de asigurare a sanatatii la locul de munca.
Activitatea profesionala are la baza o serie de stimuli, atit de natura interna (motivatia, dispozitia si vointa de munca), cit si de natura externa (mediu ambiental si psihosocial favorabil). Astfel, organizarea pe criterii stiintifice, medicale a activitatii este benefica atit angajatorului cit si lucratorului.
Dr.Mariana Vasile
Dr.Octavian Luchian
Centrul Medical Cotroceni
Str. Sf. Elefterie, nr. 47-49, Complex Cotroceni,Bucuresti
tel: 021.411 48 92; 021.412 01 28; 021.412 01 29;021.410 27 27;
fax: 021.412 01 27;e-mail: [email protected]
www.mediclass.ro