Ratingul de tara a fost confirmat astazi la BBB pentru obligatiile in valuta si la BBB+ pentru obligatiile in moneda nationala, conform MEF.
Agentia de evaluare financiara Fitch subliniaza faptul ca economiile aflate intr-o faza avansata a procesului de tranzitie, intre care si Romania, pot sustine deficitele de cont curent, se mai arata in comunicatul MEF.
Acest fapt reflecta in principal intrarile masive de capital ale sectorului privat, incluzand investitiile straine directe, mai degraba decat politici fiscale relaxate, conform sursei citate.
Decizia Fitch de trecere a perspectivei privind rating-ul aferent obligatiilor guvernamentale in valuta si in lei de la perspectiva stabila la cea negativa are la baza in primul rand modificarea pozitiei externe a Romaniei, materializata prin cresterea deficitului de cont curent in contextul deteriorarii conditiilor de finantare la nivel global.
Cauzele care stau la baza acestei decizii vizeaza problemele regionale, exacerbarea deficitelor de cont curent si a perspectivelor privind evolutiile exporturilor in conditiile reducerii cresterii economice in zona euro.
Desi nivelul „euroizarii” economiei (al cresterii finantarii externe si creditelor in euro) este perceput ca o vulnerabilitate, Fitch considera ca nivelul scazut al datoriei guvernamentale, flexibilitatea economiei si ponderea mare a participatiei nerezidentilor in sectorul bancar sunt argumentele principale in sprijinul unor costuri de ajustare macroeconomica mai mici pentru Romania, care ar rezulta in revenirea la o perspectiva pozitiva asupra riscului suveran aferent Romaniei, conform comunicatului MEF.
In cazul scenariului cel mai pesimist al raportului Fitch, cel conform caruia tarile analizate vor suferi retrageri masive de capital, tarile care au un regim de curs de schimb fix, raportat la moneda unica europeana, vor avea de suportat costuri semnificative de ajustare, in timp ce Romania, dintre tarile analizate, este evidentiata in sens pozitiv ca avand un regim flexibil de curs de schimb.