Valoarea emisiunii de obligatiuni de stat de tip benchmark, lansata in iulie, este cu 400 milioane lei (109 mil. euro) mai mare decat cea din iunie, potrivit NewsIn.
Fiecare emisiune de obligatiuni de stat are valoare de 700 milioane lei (190 mil. euro), dobanda oferita fiind de 8,25% pe an pentru cea cu scadenta la 5 ani, respectiv 8% pe an pentru cea cu scadenta la 3 ani.
Prima emisiune este programata pentru 7 iulie si are ca scadenta martie 2013. Licitatia in urma careia pot fi adjudecate titlurile de stat va avea loc in 3 iulie. Cea de-a doua emisiune este stabilita pentru 21 iulie, va fi scadenta in octombrie 2011, iar licitatia va avea loc in 17 iulie.
MEF a mai anuntat si lansarea a doua emisiuni de certificate de trezorerie cu discont, fiecare in valoare de 800 milioane lei (220 mil. euro). Prima emisiune este stabilita pentru 11 iulie, iar adjudecarea certificatelor se va face in urma licitatiei din 9 iulie. Cea de-a doua emisiune este programata pentru 25 iulie, iar licitatia va avea loc cu doua zile mai devreme, in 23 iulie.
Valoarea individuala nominala atat a unei obligatiuni de stat de tip benchmark, cat si a unui certificat de trezorerie este de 10.000 lei (2.700 euro), ambele putand fi cumparate de dealerii primari, care pot depune oferte in cont propriu sau in contul clientilor persoane fizice si juridice. Ofertele se depun la Banca Nationala a Romaniei (BNR), pana in ziua licitatiei, la ora 12.
Titlurile de stat cu discont sunt nepurtatoare de dobanda. Acestea sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala fiind numita discont, care reprezinta beneficiul cumparatorului.
Potrivit strategiei privind managementul datoriei publice guvernamentale, pentru perioada 2008-2010, ministerul Economiei va fi obligat sa se imprumute pe piata interna chiar si in conditiile unor dobanzi foarte mari, ca urmare a inrautatirii asteptarilor inflationiste.
„Randamentele medii actuale aferente titlurilor de stat adjudecate se situeaza intre 8,76 si 9,8%, cu perspective de inrautatire, ca urmare a majorarii de catre BNR a ratei de politica monetara la 9,5%”, se arata in proiectul strategiei.