„Investitorul va plati 4,5 milioane de euro pentru fluxul viabil (utilaje si cladiri in exploatare – n.r.). De asemenea, cumparatorul va mai avea nevoie de un capital circulant pentru mentinerea afacerii de 1 milion de euro, plus investitii de 3 milioane de euro pentru cresterea profitului in primul an”, a spus directorul Menarom Galati, Dan Gabriel Cristea, transmite corespondentul DailyBusiness.
Tot directorul Menarom a mai spus ca banii obtinuti in urma vinderii fluxului viabil, respectiv 4,5 milioane de euro, vor fi platite catre stat pentru plata datoriilor. Menarom are datorii totale la bugetul de stat de circa 6 mil. euro.
„Restul de aproximativ 50% din societate, adica terenuri si cladiri care nu fac parte din fluxul viabil, urmeaza sa fie vandute intr-o a doua etapa a lichidarii voluntare de catre societatea care va fi desemnata de AVAS lichidatorul Menaromului. La randul lui, lichidatorul va fi cel care va hotari cum va vinde cei 50% din societate, insa si suma obtinuta va merge tot catre stat pentru plata datoriilor societatii”, a mai spus directorul Menarom.
Potrivit declaratiilor directorului Menarom, procesul de lichidare voluntara s-ar putea finaliza in luna octombrie 2007.
Dan Gabriel Cristea, a explicat ca solutia aleasa este mai sigura decat privatizarea deoarece in cazul celei de-a doua variante exista riscul ca niciun ofertant sa nu participe la licitatia pentru cumpararea Menarom, transmite corespondentul DailyBusiness. In aceasta situatie, societatea ar fi depasit cele sase luni de gratie (perioada in care Menarom, alaturi de alte 28 de societati, trebuia fie sa se privatizeze fie sa se lichideze voluntar, in caz contrat urmand sa fie lichidata de stat) si sa intre in insolventa.
„S-a renuntat la privatizare pentru ca cei cinci ofertanti care au depus scrisori de intentie isi manifestau intentia de a participa la privatizarea societatii dar nu se angajau ferm sa participe la licitatia organizata pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni pe care il detine in prezent AVAS”, a spus directorul Menarom.
Tot la jumatatea lunii octombrie se va sti exact ce se va intampla cu salariatii Menarom, care potrivit primei etape a procedurilor de lichidare voluntara ar trebuie sa fie concediati cu plati compensatorii pe o perioada cuprinsa intre 12 si 24 de luni.
Costurile cu salariile cresc cu 15% in 2007
Cheltuielile pentru plata salariilor angajatilor de la Menarom Galati vor creste in 2007 cu 15%, pana la 4,9 mil. lei, a spus directorul Menarom, Dan Gabriel Cristea.
„In prezent se negociaza contractul colectiv de munca la nivel de unitate”, a spus el.
In prezent, pachetul majoritar al companiei este controlat de AVAS (50%), restul actiunilor fiind impartite intre Dutch Shipparts B.V. Olanda – 39,7% si alti actionari – 10,3%.