Reuniunea va debuta cu discutii bilaterale, transmite agentia Reuters, citata de Mediafax.
Merckel a declarat, inaintea plecarii spre Statele Unite, ca economiile statelor din G20 par sa fie pe drumul cel bun, dar a subliniat ca masurile nepopulare din sectorul bancar nu trebuie evitate.
Participantii la summit vor discuta mijloacele de sustinere a redresarii economice, in prezent fragila, si protejarea economiei mondiale de alte crize, in viitor.
Europa insista pentru reformarea reglementarilor din sectorul financiar, in timp ce prioritatea presedintelui Obama este coordonarea politicilor care sa elimine dezechilibrele intre statele mari exportatoare, precum China si Statele Unite, in prezent puternic indatorate.
Volumul mare al problemelor care vor fi discutate, de la modelul de dezvoltare depasit la schimbarile climei, inasprirea reglementarilor financiare si plafonarea bonusurilor bancherilor, reduce probabilitatea unor masuri concrete pe termen scurt.
Merckel a cerut insa liderilor sa aprobe noi reglementari pentru pietele financiare si sa nu se lase distrasi de alte teme economice.
Peer Steinbrueck, ministrul german de Finante, a acuzat pe de alta parte bancherii de la Londra si New York ca fac tot ce pot pentru a bloca introducerea unor reguli mai stricte in sectorul financiar.
Liderii europeni vor sa impiedice asumarea unor riscuri exagerate in domeniul financiar, intrucat astfel de practici au dus la declansarea crizei internationale.
Summitul G20 de la Pittsburgh este a treia reuniune a organizatiei de la prabusirea bancii americane Lehman Brothers, in urma cu un an.
In aprilie, liderii G20 au convenit sa colaboreze pentru a salva economia mondiala si au alocat mai multe sute de miliarde de dolari pentru finantarea masurilor anti-criza prin intermediul FMI.
Oficiali japonezi au spus ca declaratia finala a summitului va afirma ca riscurile pe termen scurt si lung persista, fiind necesare noi masuri pentru stabilizarea economiei, a relatat agentia Kyodo News.
Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, a spus la randul sau ca masurile de stimulare a economiilor trebuie mentinute atat timp cat somajul ramane la un nivel ridicat.