- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Merita sa cheltuim 10 mld. euro? Ce sanse are Romania sa organizeze CE 2020 la fotbal

29 Mar, 12:33 • razvan.codorean
Ideea organizarii de catre Romania a Campionatului European de Fotbal din 2020 starneste reactii pro si contra. Unii experti spun ca proiectul ar putea avea rol de catalizator in economie, altii cred ca am cheltui ineficient banul public. Investitia este evaluata la 10 mld. euro.
Merita sa cheltuim 10 mld. euro? Ce sanse are Romania sa organizeze CE 2020 la fotbal

Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a declarat luni ca Romania ar putea organiza Campionatul European de fotbal din 2020, in parteneriat cu Ungaria. Boagiu a afirmat ca ideea, propusa de Consiliul Investitorilor Straini (CIS), „merita atentie”.

„Eu cred ca Romania poate demara acest proiect, mai ales ca am inceput sa finalizam mai multe autostrazi din tara noastra si in cativa ani infrastuctura din Romania va fi suficient de bine dezvoltata”, a spus Anca Boagiu.

Ea a adaugat ca „nimeni, indiferent de culoarea politica, nu isi va permite sa puna piedici in calea unui proiect de asemenea amploare ca organizarea Campionatului European de Fotbal”.
[img=1341][/img]

Ideea organizarii unui Campionat European de Fotbal a fost lansata de Consiliul Investitorilor Straini (CIS) anul trecut. O masura vazuta de Doina Ciomag, directorul CIS, ca un catalizator pentru efortul de modernizare a statului roman.

„Un proiect care va genera un efort public investitional concentrat si coerent menit a moderniza infrastructura si a stimula turismul. Asemenea evenimente au insemnat peste tot unde au fost organizate, beneficii reale si cuantificabile, cele mai bune exemple fiind Portugalia sau, mai recent, Africa de Sud”, a explicat Ciomag, pentru DailyBusiness.ro.

Potrivit calculelor CIS, pentru a organiza o asemenea competitie, ar fi nevoie de aproximativ 10 miliarde de euro, dintre care 1 miliard de euro in infrastructura. Si beneficiile ar fi importante. Numarul turistilor ar creste cu cel putin 1 milion in timpul evenimentului si ulterior cu 0,5 milioane turisti anual. Consiliul Investitorilor Straini vede un avans al PIB-ului cu cel putin 1%.
[img=1343][/img]

Un obiectiv national

Analistii economici chestionati de DailyBusiness.ro afirma ca ideea organizarii unui campionat de fotbal merita atentia, in conditiile in care poate genera plus valoare in economie.

„Sa iti atribui un obiectiv, o ancora investitionala, care sa depaseasca ciclurile electorale, inseamna sa iti stabilesti prioritati, sa ai o strategie, iar aceste lucruri sunt absolut fundamentale”, a declarat Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.

La randul sau, analistul Cristian Dinulescu a afirmat ca fara obiective cuantificabile, Romania nu va reusi o crestere economica reala.

„Din pacate, romanii trebuie impinsi de la spate. E o realitate. Perioadele de dezvoltare ale Romaniei au fost legate de decizii ferme. Sa nu uitam ca, de exemplu, noul stadion national se construieste atat de repede pentru ca a fost impus un termen, organizarea finalei Cupei UEFA. Din multe puncte de vedere, si acordul cu FMI functioneaza dupa aceleasi principii”, a mai spus analistul.

Aruncam bani pe fereastra?

Nu toata lumea crede in oportunitatea unui asemenea demers. Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, afirma, recent, pentru DailyBusiness.ro, ca acest catalizator national putea fi obtinut si in alt mod decat prin organizarea unei competitii sportive.

Expertul a afirmat ca trebuie sa evitam sa cadem in capcana in care au cazut alte tari, precum Grecia, organizatoarea Jocurilor Olimpice in 2004, unde cheltuielile publice au luat-o razna, iar acum se afla in pragul falimentului.
[img=1339][/img]

„Sa nu uitam si exemplul Chinei care, tot la fel, a construit heirupist stadioane, sali de sport pentru Olimpiada si acum au devenit adevarate gauri negre care inghit sume uriase pentru intretinere. La fel au facut si grecii si au ajuns unde au ajuns. Ce vom face cu acele active dupa competitie? Vor reusi sa se auto-subventioneze? La noi nu vad mare imbulzeala pe stadioane, sa zici ca traiesc din bilete”, a declarat Paun.

Analistii se intreaba, pe de alta parte, de unde va face rost statul de bani pentru a investi intr-o asemenea initiativa si asta in conditiile in care bugetul de stat este secatuit de criza.

Potrivit lui Bogdan Glavan, constructia unor stadioane din bani publici ar trebui exclusa.

„Ar trebui sa fie facute din bani privati, de patronii cluburilor de fotbal. Sa investeasca statul in bunuri de capital neconvertibile mi se poare o eroare, dincolo de cheltuielile adiacente, care ar fi intr-adevar utile, in genul drumurilor, facilitatilor de transport etc”, a mai spus analistul.

Avem doar doua stadioane „Elite”

Organizarea unui campionat de fotbal necesita o infrastructura dezvoltata, in primul rand stadioane de nivelul „Elite”, cel mai ridicat in domeniu.

In prezent, in Romania sunt doar doua stadioane la acest nivel – noul stadion National din Bucuresti si Cluj Arena. Ambele se afla in fazele finale de constructie.

Noul stadion National, cu 55.600 de locuri, a costat 199 milioane de euro. Lucrarile au inceput in septembrie 2007.

Cluj Arena va avea 30.500 de locuri. Lucrarile au inceput in iulie 2009, iar costul acestora este estimat la 45 milioane de euro.
[img=1340]Cluj Arena[/img]

Romania mai are alte trei stadioane de nivelul 3, omologate de UEFA – „Steaua” din Bucuresti, „Dr. Constantin Radulescu” din Cluj si „Dan Paltinisanu” din Timisoara.

Alte doua stadioane, „Ceahlaul” din Piatra Neamt si „Ion Oblemenco” din Craiova se afla in faza de licentiere de catre UEFA.

Directorul general al Federatiei Romane de Fotbal, Ionut Lupescu, a declarat, pentru Prosport, ca Romania poate indeplini conditiile necesare organizarii unui campionat de fotbal.
[quote=Ionut Lupescu, director general FRF]Marea problema este lipsa de autostrazi. Daca statul ofera garantii ca in zece ani rezolva si aceasta problema, putem aduce Euro in Romania[/quote]
„Avem nevoie de patru stadioane. Vom avea unul la Bucuresti, se mai construieste unul la Cluj”, a spus Lupescu.

„Vom avea contracte cu autoritatile locale din alte mari centre urbane, cum ar fi Timisoara sau Iasi, pentru a sprijini ridicarea unor arene in respectivele orase. E realizabil, nu? Apoi, avem nevoie de hoteluri de patru si cinci stele in orasele care ar gazdui meciurile” a daugat reprezentantul FRF.

Acesta s-a interesat deja de posibilitatea ca Romania sa se uneasca cu o tara vecina.
[img=1342][/img]

„Sunt niste conditii de indeplinit. Noi studiem eventualitatea unei candidaturi pentru turneul final al Euro 2020. Am contactat deja tari din vecinatate pentru a incerca un demers comun. E vorba de Ungaria, Serbia, Bulgaria si Croatia. Toate federatiile din aceste tari sunt in principiu de acord.” a mai precizat Lupescu.

Noul stadion „National” va gazdui, in mai 2012, finala Europa League.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Un nou tip de declarație impus în România. Devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Insulele secrete ale Europei. Destinații de vis ascunse, cu peisaje uimitoare
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Ce documente trebuie să ai mereu cu tine în mașină. Sunt obligatorii pentru toți șoferii
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Experții dezvăluie că electrocasnicele ne spionează. Ce poate afla un airfryer despre viața noastră
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi la restaurant
Secretul dezvăluit de o angajată. De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie când mergi ...
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Testul de inteligență care îți va provoca mintea. Poți răspunde corect în 7 secunde?
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. Sumele care au șocat
Cât au încasat Mihai Găinușă și Oana Paraschiv pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024. ...
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și nu oricine își permite haine de acolo
Cât costă un hanorac de la brandul lansat de Alexia Eram. Fiica Andreei Esca are prețuri uriașe și ...
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Provocarea IQ: Poți să rezolvi acest test pentru genii mutând doar un chibrit?
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Cum faci bananele să reziste mai mult de două săptămâni. Trucul eficient prin care se mențin proaspete
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...