[b]Editura Publica
Colectie: Stiinte sociale
Pret 59 lei
Titlu original: Simple Heuristics That Make Us Smart
Cartea intr-un minut:[/b]
[i]Cartea promoveaza viziunea rationalitatii limitate ca mod in care indivizii realizeaza majoritatea deductiilor si iau cele mai multe decizii.[/i]
[b]Cronica DailyBusiness.ro[/b]
Avem tendinta de a privi viata ca pe o serie de decizii, unele importante, altele mai putin semnificative, dar fiecare atribuita unui domeniu restrictionat. In realitate nu avem de luat decat o singura decizie: cum sa ne traim viata. Cu alte cuvinte, trebuie sa alegem o politica de realizare a deductiilor si luare a deciziilor. Toate celelalte decizii urmeaza acesteia.
Memoria legata de capacitatea de recunoastere este una vasta, automata. Este posibil ca ea sa fi evoluat dintr-un numar de functii de adaptare. Euristica recunoasterii functioneaza numai in medii in care recunoasterea este corelata cu criteriul.
Absenta recunoasterii este esentiala pentru facilitarea unor decizii, iar acest principiu este numit [b]proces decizional bazat pe ignoranta[/b].
Pentru a raspunde la intrebarea cat de complexe sunt deciziile unui investitor pentru a-si construi un portofoliu mobiliar de succes, autorii testeaza mecanisme decizionale bazate pe ignoranta. Acest tip de euristica are la baza o singura informatie pentru a formula decizii de investitie: recunoasterea numelor companiilor.
Palmaresul marilor companii americane de management investitional si fonduri mutuale indica faptul ca [b]marea majoritate a expertilor sofisticati au rezultate mai slabe decat piata[/b]. Informatiile si expertiza par a fi mai putin utile in realizarea de prognoze financiare decat se afirma de regula.
Regula lui Franklin inseamna cautarea tuturor motivelor, pozitive sau negative, evaluarea lor si insumarea lor pentru a vedea in ce directie inclina balanta. Aceasta este viziunea clasica a judecatii rationale in conditii de incertitudine.