Randamentul maxim pe care l-au oferit Finantele a fost de 11%, iar valoarea totala a cererii s-a ridicat la 1,35 miliarde de lei, relateaza Mediafax.
Cea mai recenta licitatie pentru obligatiuni la trei ani a avut loc la 18 iunie, cand Finantele au vandut titluri de 570 de milioane de lei, sub valoarea programata, de 750 de milioane de lei, la un randament mediu de 11,18%.
In ultimele cinci licitatii, randamentele la titlurile de stat vandute de Finante s-au situat sub 11%, dupa ce, timp de trei luni, intre februarie si aprilie, MFP a acceptat niveluri in jurul a 11,5%. Pe data de 18 mai, randamentul a scazut pentru prima data in acest an sub 11%, cand Finantele au vandut certificate la un an de 520 de milioane de lei, la un cost de 10,51%.
Astfel, potrivit datelor MFP, dupa primele cinci luni ale anului, platile sub forma de dobanzi ale trezoreriei statului se ridicau la 2,335 miliarde de lei (aproximativ 550 de milioane de euro), respectiv 0,4% din PIB, in crestere cu 63,5% fata de 1,428 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului trecut.
Trezoreria statului ar mai putea atrage in iulie inca doua miliarde lei de la banci prin cele doua emisiuni de certificate de trezorerie programate, fiecare cu o valoare indicativa de un miliard de lei. In aceasta luna, Finantele au atras 6,32 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat.
Deficitul bugetului general consolidat, acoperit in principal din imprumuturile Finantelor prin emisiuni de titluri de stat, a reprezentat, dupa primul semestru al anului, 2,7% din PIB, clasandu-se cu 0,03 puncte procentuale sub tinta negociata de autoritati in acordul cu FMI.
Acordul de finantare externa incheiat cu FMI, Comisia Europeana, BM si BERD, care ajunge la 20 de miliarde de euro, presupune mai multe conditionalitati privind reformele structurale, si tinte obligatorii de indeplinit de autoritatile romane privind indicatorii macroeconomici, printre care, criterii de performanta trimestriale pentru deficitul bugetar, stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei (4,6% din PIB).
Tintele de deficit bugetar pentru jumatatea anului si primele noua luni convenite au fost stabilite la 14,5 miliarde lei (2,73% din PIB) si, respectiv, 18,6 miliarde lei (3,5% din PIB).
Insa, potrivit unor informatii aparute in presa, autoritatile ar putea cere Fondului Monetar International o majorare a tintei de deficit bugetar pentru finele anului, de la 4,6% din PIB, la 5,5% din PIB, in contextul in care contractia economiei ar putea sa ajunga la 8%, aproape dublu comparativ cu prognoza actuala de 4,1%, stabilita la negocierea acordului.