„Pentru anul 2009, finantarea deficitului bugetar se va realiza in proportie echilibrata din surse interne si externe”, anunta comunicatul ministerului.
„Conditiile financiare ale imprumuturilor externe contractate de la aceste institutii internationale sunt mai favorabile decat cele aplicabile imprumuturilor de pe piata interna de capital, iar utilizarea acestor instrumente pentru finantarea deficitului bugetar determina diminuarea cheltuielilor cu dobanzile”, mai mentioneaza documentul.
Prin pachetul financiar agreat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, in valoare de 19,95 miliarde euro, pentru o perioada de 2 ani, datoria publica se majoreaza cu tragerile efectuate din aceste imprumuturi si nu cu valoarea contractata a imprumuturilor, conform MFP.
Pe 23 septembrie, 859 milioane DST (echivalentul a 1,359 miliarde dolari) din transa a 2-a de la FMI au fost disponibilizati in contul Ministerului Finantelor Publice (MFP) si se vor utiliza pentru finantarea deficitului bugetului de stat, pe masura necesitatilor de echilibrare a contului curent general al trezoreriei statului.
Rambursarea se face dupa o perioada de gratie de 3 ani, in valutele solicitate de FMI.
Romania are un acord de imprumut stand-by cu FMI pe 2 ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
Datoria publica a Romaniei a crescut la finele primelor 7 luni la 138,8 miliarde de lei, majorandu-si ponderea in Produsul Intern Brut de la 23,27% la 27,9%.