Vicepresedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca premierul a minitit cand a spus ca romanii nu vor plati ei datoria catre FMI, mentionand ca fiecare roman cu loc de munca va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima transa.
„Prima transa a imprumutului de la FMI, in suma de 5 miliarde euro, a fost contractata de catre Banca Nationala a Romaniei, pentru sustinerea balantei de plati. Acest imprumut nu reprezinta datorie publica potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publica, rambursarea urmand sa fie efectuata din sursele proprii ale BNR”, potrivit Ministerului de Finante.
„Prima transa de la Fondul Monetar International a avut ca destinatie consolidarea rezervelor valutare ale tarii iar fondurile respective au jucat un rol important in reducerea rezervelor minime obligatorii in valuta ale bancilor romanesti, ajutand la crearea de lichiditati corespunzatoare in piata monetara”, scrie in documentul MFP.
Finantele precizeaza ca urmare a deteriorarii conditiile macroeconomice si a majorarii tintei de deficit bugetar pentru anul 2009 la 7,3% de la 4,6 %, aproximativ 50 % din finantarea deficitului bugetar se va realiza din surse externe, respectiv imprumuturi de la Comisia Europeana, Banca Mondiala si o parte din urmatoarele doua transe de la Fondul Monetar International, ceea ce va duce la costuri reduse cu plata dobanzilor.
„Dobanda estimata este de pana la 4% pentru imprumuturile aferente pachetului de finantare externa, comparativ cu radamentele titlurilor de stat emise pe piata interna de 10,5-10,75 % pe an in prezent”, sustine MFP.
In declaratie de duminica, Bogdan Olteanu a mentionat ca „intr-un singur an de guvernare, in anul 2009, pana acum cabinetul Boc a indatorat Romania mai mult decat a fost indatorata dupa 19 ani de guvernari democratice”.
„S-a ajuns la inceputul lui august ca Romania sa fi imprumutat 15 miliarde si jumatate de euro, peste 63 de miliarde de lei. E posibil ca, pana la sfarsitul anului, cu titlurile ce vor fi emise de Ministerul de Finante, Guvernul Boc sa depaseasca inspaimantatorul plafon de 20 de miliarde de euro de imprumuturi intr-un singur an”, a apreciat deputatul PNL.
In replica, Finantele puncteaza ca la data de 30 iunie 2009, datoria publica a Romaniei era in crestere cu 1,5 % fata de finele lui 2008, la circa 14 miliarde lei, pana la nivelul de 23,3% in PIB, in conditiile unei contractii economice estimate la 8 – 8,5% pentru anul 2009 si a unui deficit bugetar de 7,3% din PIB.
Mai mult, MFP aminteste ca fostul guvern s-a imprumutat pentru finantarea unui deficit bugetar in valoare de 24,8 miliarde lei (6,7 miliarde euro). Deficitul a fost finantat, in principal, prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna (8,5 miliarde lei) si imprumuturi din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului (12,5 miliarde lei).
„Ca urmare a cresterii cu circa 4% a costului cu dobanda aferenta titlurilor de stat in ultimele 3 luni ale anului 2008, Guvernul Tariceanu a utilizat pentru finantarea deficitului bugetar vanzarea tuturor disponibilitatilor existente in valuta din incasarile din privatizare, in valoare de 2 miliarde euro”, se mai spune in document.
Finantele mai precizeaza si ca datoria publica se majoreaza cu tragerile efectuate din imprumuturi si nu cu valoarea contractata a imprumuturilor, aratand ca dinj pachetul extern de finantare datoria publica s-a majorat doar cu suma de 1,5 miliarde euro reprezentand prima transa din imprumutul de la Comisia Europeana.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat in luna mai la rezerva BNR. De asemenea, prima transa de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, a intrat in conturile Trezoreriei statului la finele lunii iulie.