Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrii a României, a fost invitat la Gala „Topul Naţional al Firmelor 2022”, unde a vorbit despre criza energetică din România.
„România nu trece printr-o criză economică, ci printr-o criză a energiei, dar un lucru care ne preocupă foarte mult este deficitul balanţei comerciale, a declarat, miercuri seara, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Mihai Daraban: „Îi rugăm pe decidenţi să evite cuvântul criză economică”
„Noi suntem entitatea care evită şi chiar îi rugăm pe decidenţi să evite cuvântul criză economică, pentru că demobilizăm şi consumatorul şi producătorul. Nu avem o criză economică în România. Avem o criză a energiei, care, de bine, de rău, este valabilă în toată Europa. Şi cred că această mână de lucru mai ieftină ne creează un avantaj în această criză. Cred că trebuie să fim optimişti, pentru că, mă uitam, industria are o pondere semnificativă în Produsul Intern Brut. Practic, din zona profitului, sau mai bine zis, ponderea cea mai mare a profitului este realizată de industrie. Şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Categoric, pe noi la Camera de Comerţ, ne va preocupa foarte mult, şi sper să intre o dată mai adânc în agenda publică, deficitul balanţei comerciale a României”, a declarat Daraban, la Gala „Topul Naţional al Firmelor 2022”.
CItiți și: Criza economică nu afectează piața financiară. Producția națională de autoturisme a crescut cu 27,7% în 2022
De asemenea, președintele CCIR a ținut să precizeze că România avea anul trecut un deficit comercial de 23,8 miliarde de euro de euro, faţă de 18,3 miliarde euro cu un an înainte şi de 8,7 miliarde euro în 2015, iar anul acesta, în opinia sa, se va închide „cu prefixul 3”, respectiv 31-32 de miliarde de euro, conform Agerpres.
„Se pune problema până când. Sau când se va opri, sau când întoarcem acest deficit, când încercăm să-l mai îndulcim. Şi cred că o temă esenţială este această cifră de la import: de 98,5 miliarde de euro a importat România în 2021. Poate toţi am auzit la viaţa noastră de producţie pe stoc, dar de import pe stoc nu prea am auzit. Importul în România este, dacă-mi permiteţi, chiar prevândut, Şi cred că aici trebuie lucrat mult cu autorităţile publice locale, cu această diplomaţie economică, să încercăm să aducem acea producţie în România, de bunuri de larg consum, spre satisfacerea apetitului consumatorului român”, a explicat preşedintele CCIR.
Mihai Daraban și-a exprimat nemulțumirea față de creşterea deficitului balantei comerciale, despre care a spus că va depăşi cu mult 10% din PIB.
Președintele preşedintele CCIR: „Ştim toţi că am devenit o ţară de Black Friday”
De aceea în privinţa cifrei de afaceri nu avem îndoieli cine e pe primul loc: comertul bunurilor de larg consum. dar acest lucru are şi consecinţe în privinţa balantei comerciale. Noi am fost întotdeauna preocupaţi de acest lucru şi am atras atenţia cu privire la deficitul balanţei comerciale, care la finalul anului 2021 era estimat la 23,4 miliarde euro. Cred că încheiem deficitul balanţei comerciale cu prefixul 3. Adică 31 sau 32 miliarde euro în 2022 şi mă întreb şi eu până unde putem ajunge, dacă nu luam masuri pentru atragerea de investiţii în zona producţiei de bunuri de larg consum”, a declarat Mihai Daraban, în cadrul evenimentului organizat de CCIR la Romexpo.
Citiți și: Criza economică provoacă probleme românilor. Cei mai mulți dintre salariați își caută deja al doilea loc de muncă