Finantarea va fi acordata sub forma unei serii de Imprumuturi pentru Politici de Dezvoltare (IPD), eliberate de-a lungul a 24 de luni. Banca Mondiala estimeaza ca va da o parte din imprumut in 2009 si o alta parte in 2010, cu conditia inregistrarii de progrese in realizarea masurilor de reforma.
Sprijinul Bancii Mondiale se va concentra pe probleme structurale pe termen lung in 3 domenii cheie. Primul dintre acestea se refera la reforma sectorului public, in special in managementul financiar fiscal sau public, vizand imbunatatirea transparentei si predictibilitatii cheltuielilor publice si calitatea serviciilor publice.
Al doilea aspect tine de consolidarea protectiei sociale – asistenta sociala si pensii – pentru atenuarea impactului crizei asupra grupurilor vulnerabile.
De asemenea, sprijinul are in vedere reforma sectorului financiar pentru a imbunatati flexibilitatea si functionarea acestui sector.
„Aceste masuri vor sprijini agenda de restructurare si stabilizare economica a tarii pe termen lung”, se arata in comunicatul Bancii Mondiale.
Programul va acoperi reforme inter-sectoriale, precum si masuri in sectoarele de sanatate si educatie, care constau in imbunatatirea serviciilor si accesul mai echitabil la acestea.
In domeniul asistentei sociale, vor fi majorate fondurile pentru programele bine directionate si va fi perfectionat managementul programelor de protectie sociala, iar in ce priveste sectorul pensiilor, Banca Mondiala va sprijini masurile de protectie a standardelor de viata ale pensionarilor, prin imbunatatirea finantarii sistemului public de pensii, protejarea si consolidarea integritatii si echitatii sistemului de pensii multi-pilon.
Banca Mondiala a mai anuntat ca va continua angajarea sa in Romania prin intermediul unui portofoliu complex de operatiuni de investitii in domeniile de coeziune sociala, agricultura, mediu, sanatate, educatie, economia bazata pe cunoastere, energie, atenuarea riscului de calamitate naturala si reforma sistemului judiciar.
Romania va primi un pachet total de finantare de aproape 20 miliarde euro in urmatorii 2 ani, ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la UE, iar restul de la Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).