Dintr-un total de 4,12 miliarde lei reprezentand cheltuieli anuale din intrarile de credite externe, in trimestrul I au fost efectuate deschideri de credite insumand 774,8 milioane lei (18,8% din programul anual). Cele mai mari imprumuturi au fost contractate de Ministerul Transporturilor (617 milioane lei dintr-un total anual de 1,6 miliarde lei), conform unei analize realizata de Ministerul Finantelor, citata de Mediafax.
Pentru al doilea trimestru al anului au fost prevazute credite externe insumand 759,4 milioane lei (18,4% din programul anual), dintre care 349 milioane lei contractate de Ministerul Transporturilor si 147 milioane lei de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
Din fondurile externe nerambursabile de postaderare, in primul trimestru au fost efectuate deschideri de credite insumand 98,2 milioane lei (doar 1,3% din programul anual de 7,5 miliarde lei), pentru al doilea trimestru fiind prevazute credite insumand 1,2 miliarde lei (17,3% din programul anual).
La acestea se adauga fonduri atrase din venituri din economie (935,5 milioane lei in primul trimestru, reprezentand 21,7% din programul anual de 4,3 miliarde lei, si 354,3 milioane lei prevazute pentru al doilea trimestru) si din investitii ale companiilor cu capital de stat si alte transferuri de natura investitiilor (1,8 miliarde lei in trimestrul I, reprezentand 28,3% din programul anual de 6,2 miliarde lei, si 1,2 miliarde lei in trimestrul II).
Surse oficiale au declarat agentiei Mediafax, la sfarsitul lunii aprilie, ca ministerele se vor imprumuta in acest an cu 4,1 miliarde lei (circa un miliard euro) prin credite externe pentru proiecte de investitii, cele mai multe fonduri urmand sa fie contractate de Ministerele Transporturilor, Mediului si Dezvoltarii Regionale.
Din totalul sumei, Ministerul Transporturilor va contracta credite externe de 1,6 miliarde lei, Ministerul Mediului va imprumuta 608 milioane lei, iar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei va angaja 586 milioane lei.
La acestea se vor adauga venituri din economie de 4,1 miliarde lei, fonduri externe nerambursabile postaderare de 7,5 miliarde lei, investitii ale companiilor de stat si alte transferuri de natura investitiilor de 6,1 miliarde lei.