In plus, emisiunea de euroobligatiuni nu va acoperi deficitul bugetar, intrucat doar devansarea cu doua luni a majorarii pensiilor va costa bugetul de stat circa 300 milioane de euro, a declarat pentru DailyBusiness Liviu Voinea.
In opinia analistului economic, decizia MEF de a emite euroobligatiuni arata ca, in primul rand, pentru 2008 nu mai poate fi vorba de un excedent bugetar si in al doilea rand, asistam la inceputurile finantarii in mod accelerat a deficitului bugetar prin cresterea datoriei publice.
Voinea a subliniat ca in ultimii patru ani, nivelul datoriei publice a Romaniei a fost in scadere, dar incepand din 2007 acesta va inregistra un ritm accelarat de crestere.
Euroobligatiunile pe care MEF intentioneaza sa le emita au o scadenta de 10 ani, iar termenul de depunere a ofertelor pentru acestea este 19 octombrie, potrivit unui comunicat al institutiei dat ieri publicitatii.
Liviu Voinea considera ca politica fiscala si bugetara a actualului Guvern este construita pe o serie de erori si ca aceste politici trebuie schimbate radical. In acest sens, Voinea sugereaza reducerea drastica a cheltuielilor administrativ-bugetare, precum si taxarea suplimentara a consumului de bunuri de lux.
Totodata, analistul economic propune reintroducerea impozitului diferentiat. Acesta considera ca impozitul pe profit ar trebui majorat in paralel cu oferirea unor deductibilitati, in special pentru companiile care investesc in cercetare si educatie. Voinea arata ca astfel statul nu va mai trebui sa investeasca in aceste domenii.
In ce priveste erorile politicilor fiscale si bugetare aplicate de Executiv, analistul economic a afirmat ca nu poti aplica o politica de venituri liberala (cota unica de impozitare) si una de cheltuieli – sociala (majorarea pensiilor, acordarea de ajutoare sociale).
Emisiunea de euroobligatiuni mentionata nu este singura forma de imprumut la care apeleaza Ministerul Economiei si Finantelor. Institutia intentioneaza sa lanseze pe piata interna titluri de stat in valoare de 4,2 miliarde lei, pana la finele anului in curs.
Pentru ultimele trei luni ale anului 2007, sunt programate cinci emisiuni de certificate de trezorerie, cu scadente la sase luni si un an si sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu scadente de 10, 5 si 3 ani.