MEF a scos 1,28 miliarde de lei (345,4 milioane de euro) in depozite cu scadenta pe 25 ianuarie, cand conturile ministerului urmeaza sa se umple cu banii de la contribuabili. Dobanda maxima la care Finantele au atras leii a fost de 8% pe an, similara cu dobanda folosita de banca centrala pe piata interbancara, potrivit NewsIn.
BNR a atras, la randul sau, 2,16 miliarde de lei (580,6 milioane de euro) de la cele 13 banci participante la licitatia pentru depozite la doua saptamani, iar dobanda a fost de 8% pe an.
Leul s-a depreciat, totusi, cu peste trei bani (0,62%) fata de euro, de la 3,6972 lei/euro, cat era vineri, la 3,7202 lei/euro. Leul nu a mai atins acest nivel din 7 februarie 2005, cand BNR a afisat un curs de referinta de 3,7283 lei/euro.
Banca centrala a atras lei din piata monetara in fiecare zi a saptamanii trecute, cu scopul declarat de a regla lichiditatea interbancara, miscare ce atrage de obicei in mod indirect si o usoara apreciere a leului pe piata valutara.
Ministerul Finantelor a organizat si pe 15 ianuarie o licitatie „surpriza”, la care a atras 500 milioane de lei in depozite la doua saptamani, iar dobanda maxim acordata a fost tot de 8% pe an.
Luni, 21 ianuarie, au intrat in piata 4,78 miliarde de lei, atrase in urma cu doua saptamani de BNR la o dobanda anuala de 8%. La ultima licitatie similara, din 14 ianuarie, banca centrala a absorbit 5,97 miliarde de lei, tot la o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 8% pe an.
Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin in apropierea nivelului de 8% pe an al dobanzii de politica monetara pe care BNR a folosit-o la toate licitatiile sale, programate sau supriza, ce au urmat sedintei consiliului de administratie al BNR din 7 ianuarie.