In domeniul politicii fiscale-bugetare, fondurile vor fi utilizate pentru modernizarea si imbunatatirea functionarii administratiei fiscale, eficientizarea cheltuielilor publice, pentru reforma administratiei fiscale prin tehnologia informatiei, se mentioneaza in comunicatul Executivului.
In domeniul politicii industriale, potrivit aceluiasi comunicat, fondurile vor fi folosite pentru programul de crestere a competitivitatii industriei romanesti, sporirea rolului cercetarii si dezvoltarii si promovarea unui management durabil al resurselor si protectia mediului.
In cazul politicii energetice, fondurile vor fi alocate pentru obtinerea unei competitivitati reale in domeniul energetic, imbunatatirea cadrului institutional, eliminarea distorsiunilor care afecteazã concurenta pe piata si pentru programul nuclear.
Bani alocati pentru inchiderea minelor
O parte din sumele alocate MEF vor fi utilizate pentru o serie de programe in domeniul energiei si resurselor, care vizeaza valorificarea rezervelor de combustibili minerali solizi, asigurarea combustibilului solid pentru termocentrale, inchiderea a minelor si atenuarea impactului social, regenerarea mediului ºi reconstrucþia socio-economicã a zonelor afectate, extragerea minereurilor utile, infrastructura mediului si consolidari imobile.
De asemenea, o parte din fonduri vor fi alocate pentru cercetarea dezvoltarii in industrie, mai exact pentru programul strategic de asigurare a suportului tehnic national pentru energetica nucleara si pentru programul geologic la nivel national privind directiile de desfasurare a activitatii de cercetare geologica a resurselor miniere in perioada 2001-2010.
Unele sume vor fi repartizate Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, in vederea reducerii discrepantelor sociale dintre regiuni, potrivit comunicatului Guvernului.
Potrivit proiectului de buget, aprobat miercuri de Executiv, veniturile bugetului consolidat vor insemna echivalentul a 39,3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar cheltuielile 42% din PIB. Spre comparatie, in 2007 veniturile vor insuma 36,9% din PIB, iar cheltuielile 39,6% din PIB.
PIB-ul din 2008 este evaluat, prin proiect, la 440 miliarde de lei, in timp ce in acest an ar urma sa cumuleze 389,8 miliarde de lei. Cursul de schimb al euro, pe baza caruia a fost calculat bugetul, este de 3,18 lei. In 2007, cursul de schimb al euro a fost stabilit in buget la 3,35 lei.
Bugetul pe 2007 a fost realizat pe baza unor estimari de crestere a economiei de 6,5%, a unei inflatii de 3,8% si a unui deficit de cont curent de 13,3% din PIB. Cresterea economica pentru 2007 este estimata la 6,1%, inflatia la 4,5%, iar deficitul de cont curent la 13,4% din PIB.