Discutiile de luni au rolul sa pregateasca terenul pentru „un pachet mai cuprinzator” de masuri pe care liderii europeni spera sa il stabileasca in martie, pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane.
Desi nu exista un consens privind modificarile posibile, liderii din zona euro par sa fie aproape de un acord ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara trebuie sa fie mai puternica si mai flexibila.
„Cel mai important este sa ne asiguram ca fondul de 440 miliarde de euro poate fi folosit, sa ii dam mai multa flexibilitate pentru a opera pe piata. Cred ca ar trebui sa fie un consens politic in aceasta privinta”, a delcarat ministrul de Finante din Luxemburg, Luc Frieden.
Fondul de stabilitate beneficiaza de garantii guvernamentale de pana la 440 miliarde de euro, dar capacitatea sa efectiva este de numai 250 de miliarde de euro.
Aceasta suma ar putea fi insuficienta pentru sustinerea a mai mult de doua tari, in cazul in care Portugalia si posibil Spania vor fi nevoite sa ceara sprijin financiar, dupa exemplul Greciei si Irlandei.
Pentru cresterea capacitatii de creditare, tarile din zona euro analizeaza fie majorarea garantiilor, fie cresterea garantiilor si injectarea de capital in fond.
Ministrii vor analiza si cresterea flexibilitatii fondului, spre exemplu prin dreptul de a cumpara obligatiuni ale tarilor cu probleme.
Ministrii vor reduce numarul de optiuni, dar nu vor lua o decizie finala.
„Nu vom lua decizii definitive, dar trebuie sa avem un pachet complet de trei elemente, pactul privind competitivitatea, un acord referitor la mecanismul european de stabilitate si facilitatea europeana de stabilitate, pana la sfarsitul lui martie”, a declarat ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble.
Liderii Uniunii Europene se vor reuni pe 24-25 martie pentru un acord referitor la un plan de crestere a competitivitatii.
Schaeuble a reiterat ca majorarea fondului de stabilitate nu este necesara imediat, in conditiile in care nicio tara nu solicita in acest moment asistenta.
Germania, al carei sprijin, in calitate de cea mai mare economiei europeana, este esential oricarui acord, este reticenta la majorarea fondului in lipsa unor masuri de reducere a cheltuielilor si de crestere a competitivitatii in tarile din zona euro.
La inceputul intalnirii, ministrii de Finante din zona euro au convenit sa il nominalizeze pe belgianul Peter Praet in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).
Tot luni, ministrii din zona euro si presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, se vor reuni impreuna cu ministrii de Finante din restul statelor UE, pentru a discuta despre mecanismul european de stabilitate care va intra in vigoare din 2013.
Comisia Europeana a propus ca acest mecanism sa fie in valoare de 500 de miliarde de euro, potrivit unei surse din zona euro.
Alte surse au precizat ca nu exista inca un acord al tarilor din zona euro, referitor la aceasta propunere.